Επικαιρότητα

Πλειοψηφία υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου

Off

Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου αναμένεται, τουλάχιστον με βάση τις προθέσεις της κυβέρνησης, να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος, που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας.
Ο νέος νόμος προβλέπει την κατάργηση του μπόνους εδρών, την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17. Παρ’ όλα αυτά, ήδη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ και το ΠΟΤΑΜΙ, όπως ξεκαθάρισε ο Στ. Θεοδωράκης δεν προτίθεται να στηρίξει την πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Περισσότερο κοντά φαίνεται πως βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ αποστάσεις κρατά το ΚΚΕ, αν και διαχρονικά στηρίζει την απλή αναλογική.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γ. Στέφος τόνισε πάντως, πως διαμορφώνεται μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, κάτι που αποτελεί, όπως υπενθύμισε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.
«Από τη μεταπολίτευση και έπειτα αυτό που είχαμε ήταν ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις, που εξέθρεψαν τη διαφθορά, τα σκάνδαλα και τη ρεμούλα. Γιατί να μας φοβίζει το ζητούμενο;», αναρωτήθηκε ο κ. Στέφος που συμμερίστηκε πάντως τον προβληματισμό για το ενδεχόμενο ανίσχυρης κυβερνησιμότητας, σε περίπτωση εκλογής πολλών κομμάτων.
«Είναι ένα δύσκολο θέμα η κυβερνησιμότητα, που με προβληματίζει προσωπικά. 
Πιστεύω όμως, ότι οι δύσκολες στιγμές που περάσαμε τα τελευταία χρόνια μας έκαναν σοφότερους και οι προοπτικές που υπάρχουν για να βγούμε από τις δυσκολίες μπορούν να αποτελέσουν προϋποθέσεις συμφωνίας σε θέματα οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής και επιμέρους ζητήματα, όπως η παιδεία», κατέληξε ο βουλευτής Ιωαννίνων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου