Ήπειρος

Μειώνεται το προσωπικό στα Κέντρα Υγείας

Off

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι χάνεται προσωπικό στα Κέντρα Υγείας της χώρας κι αυτό πρέπει να σημάνει κι ένα καμπανάκι για την Πολιτεία που μπορεί να βρεθεί μεσοπρόθεσμα μπροστά σε μεγάλες ελλείψεις, αν λάβει κανείς υπόψη ότι επιτρέπονται παρά ελάχιστες προσλήψεις.
Τη μείωση τόσο σε ιατρικό, όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας της χώρας, καταγράφει η έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για το 2014. 
Τα Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα είναι 250 κι ο αριθμός του παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το 2013, με τα περισσότερα, 33, να βρίσκονται στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, με δεύτερη την περιφέρεια της Πελοποννήσου. Στην Ήπειρο λειτουργούν 16.
Η δύναμη των κλινών έμεινε το 2014 σχεδόν αμετάβλητη συγκριτικά με το 2013, υπήρξε, όμως μείωση στον αριθμό του ιατρικού προσωπικού κατά 3,3%, ενώ αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στο νοσηλευτικό προσωπικό (κατά 3,1%).  Στο μη ιατρικό προσωπικό που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες ειδικότητες του προσωπικού παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη μείωση κατά 8,8%. 
Πιο αναλυτικά στην περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη μείωση ιατρικού προσωπικού (κατά 20,9%), σε αντίθεση με την Ήπειρο και την Αττική που παρουσιάζουν αύξηση κατά 10,3% και 7,9%, αντίστοιχα. Η μείωση του προσωπικού λοιπών ειδικοτήτων είναι πολύ μεγάλη στην Ήπειρο.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Αιγαίο υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση στο νοσηλευτικό προσωπικό (κατά 12,4%, 8,8% και 7,2%, αντίστοιχα). Στα Ιόνια Νησιά, στην Ήπειρο και στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού λοιπών ειδικοτήτων (με ποσοστά 17,2%, 11,5% και 10,9%, αντίστοιχα).
Όσον αφορά στα ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας, γι' αυτά παρατηρείται αύξηση 7,6% στην περιφέρεια των Ιόνιων Νησιών και μείωση 7,6% στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου