Επικαιρότητα

Ξαφνική, αλλά όχι αναιτιολόγητη, μετεγκατάσταση

Off

Οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην περιοχή χρεώνονται το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την ξαφνική, αλλά όχι αναιτιολόγητη, μετεγκατάσταση 250 περίπου προσφύγων από τον Κατσικά, στη Φανερωμένη του δήμου Ζίτσας το απόγευμα της Παρασκευής. 
Στο Κέντρο Φιλοξενίας στον Κατσικά είχαν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στη συνύπαρξη των Κούρδων, της φυλής Γιεζίντι, με τους άλλους διαμένοντες από το Αφγανιστάν και τη Συρία, και τα επεισόδια ήταν συχνό φαινόμενο. Η δυσκολία συνύπαρξης ήταν γνωστή σε όλους και είχε τεθεί το ζήτημα της μετεγκατάστασης σε άλλο χώρο, πιθανότατα στην Πέτρα Ολύμπου, όπου φιλοξενούνται 900 περίπου Γιεζίντι. Αυτό όμως που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, έπιασε στον ύπνο ακόμη και τον συντονιστή του Κέντρου στον Κατσικά Φ. Φίλιο που ενημερώθηκε σχετικά, ενώ βρισκόταν στο γραφείο του υπουργού Γ. Μουζάλα, ο οποίος επίσης δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση. Στο ίδιο σκοτάδι, βρέθηκε και ο δήμος Ζίτσας, που ενημερώθηκε αφού οι πρόσφυγες έφτασαν στο ιδιόκτητο κτήριο, που μέχρι πριν λίγα χρόνια χρησιμοποιούνταν από την 5η ΕΜΑΚ. 
Το βράδυ της Παρασκευής υπήρξαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές της δημοτικής αρχής Ζίτσας με την Ύπατη Αρμοστεία μέχρι να επιβεβαιωθεί, ποια ήταν η διαδικασία με την οποία φτάσαμε στη μετεγκατάσταση των προσφύγων. 
Η Ύπατη Αρμοστεία ξεκαθαρίζει προς το δήμο Ζίτσας, ότι η μετεγκατάσταση των προσφύγων στο χώρο θα είναι προσωρινή, τα κριτήρια προσωρινότητας όμως και ο χρόνος που εννοείται, μία τέτοια παραμονή ως προσωρινή, είναι ένα «λάστιχο» που ανοιγοκλείνει ανάλογα με τις ανάγκες και τις διαθέσεις του καθενός…
Από την άλλη, δεν αποκλείεται να έχει επιλεγεί ο χώρος της πρώην Παιδόπολης για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, στο χώρο που έχει προεπιλεγεί και στον οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες από το υπ. Εθνικής Άμυνας, προκειμένου μέχρι το τέλος του μήνα, να είναι σε θέση να φιλοξενήσει έναν αριθμό προσφύγων.

Προβληματισμός
Η αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης των Γιεζίντι από τον Κατσικά είναι δεδομένη λόγω των προβλημάτων, που αντιμετώπιζαν και τις συγκρούσεις με τους πρόσφυγες άλλων εθνοτήτων και διαφορετικών θρησκειών. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα, που δεν μπορεί να συγχέεται με την δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας είτε ανοιχτού είτε κλειστού τύπου στην περιοχή των Ιωαννίνων. 
Μέχρι την Παρασκευή στην ΠΕ Ιωαννίνων λειτουργούσαν τέσσερις δομές, τρεις κλειστές (Κόνιτσα, Δολιανά, Τσεπέλοβο) και μία ανοιχτή στον Κατσικά, ενώ εντός του επόμενου διαστήματος πρόκειται να λειτουργήσει και μία ακόμη στην πρώην Παιδόπολη. Η ευκολία όμως με την οποία ένας διεθνής οργανισμός όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία παίρνει την ευθύνη της απόφασης να δημιουργήσει ένα ακόμη Κέντρο Φιλοξενίας, προκαλεί προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα αλληλεγγύη και υποστήριξη σε μεγάλο βαθμό και χωρίς αστερίσκους, ζητώντας ή προσδοκώντας ανταλλάγματα, όπως κατά κόρον έχει συμβεί σε άλλες περιοχές της χώρας…

Κοινή θέση
Το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας επρόκειτο να συνεδριάσει χθες βράδυ προκειμένου να εξετάσει την υπόθεση και να πάρει θέση, με το κλίμα ήδη από το βράδυ της Παρασκευής να μην είναι καθόλου καλό για όσους έχουν δρομολογήσει λύσεις, χωρίς την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Στο σημείο αυτό άλλωστε επιμένουν και οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Ζίτσας, που συμφώνησαν στην επιστολή διαμαρτυρίας προς τον αρμόδιο υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλα.
Στην επιστολή η οποία κοινοποιείται στους βουλευτές Ιωαννίνων και τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Για άλλη μία φορά τα «κέντρα» λήψης αποφάσεων έκαναν το θαύμα τους εν τω μέσω της νυκτός.
Κάποιοι που έχουν αναλάβει το ρόλο του τοπάρχη μετέφεραν μέσα στη νύχτα (Παρασκευή 1 Ιουλίου) πρόσφυγες με μικρά παιδιά, από το Κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά που πρόσφατα φτιάχτηκαν βασικές υποδομές (αποχετευτικό δίκτυο, ντουζιέρες, τουαλέτες) σε ένα χώρο με ανύπαρκτες υποδομές παντελώς ακατάλληλο και ανέτοιμο για τη φιλοξενία τους.
Την ώρα που η επίσημη πολιτεία είχε αποφασίσει τη δημιουργία οργανωμένου Κέντρου φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη» και σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων από την έδρα του Δήμου Ζίτσας την Ελεούσα, ξαφνικά ενάντια σε κάθε λογική δημιούργησε ένα άλλο σε απόσταση μόλις 500 μέτρων.
Ζητούμε από την επίσημη πολιτεία την προστασία της και την καθιστούμε υπεύθυνη για οτιδήποτε συμβεί τονίζοντας για άλλη μία φορά ότι με αυτές τις πρακτικές δυναμιτίζεται το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας που θα έπρεπε να καλλιεργείται προς όφελος όλων.
Αναμένουμε άμεσα τις ενέργειές σας για να προσδιορίσουμε και εμείς σε έκτακτη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου τα επόμενα βήματά μας», καταλήγει η επιστολή διαμαρτυρίας την οποία συνυπογράφουν οι κ.κ Πλιάκος, Γαρδίκος, Βούζας και Ματσάγκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου