Χωρίς κατηγορία

Προβληματισμός για τις συνθήκες διαβίωσης

Off

Στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και υπηρεσίες της περιοχής απευθύνεται το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας προκειμένου να εξετάσουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους εάν το κτήριο στη Φανερωμένη, στο οποίο μεταφέρθηκαν 250 πρόσφυγες Γιεζίντι από τον Κατσικά πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις.
Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τις αστυνομικές αρχές και την Πυροσβεστική την 24ωρη παρουσία τους στο χώρο, για να συμβάλλουν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των δημοτών.  
Η έκτακτη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ, χαρακτηρίστηκε από την πολυπληθή και έντονη παρουσία κατοίκων της περιοχής κοντά στη Φανερωμένη και εκπροσώπων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο δήμαρχος Μιχ. Πλιάκος παρέθεσε ένα αναλυτικό χρονικό της ανύπαρκτης, όπως ανέφερε ενημέρωσης της δημοτικής αρχής, που ενημερώθηκε για την εγκατάσταση των προσφύγων τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
«Όσοι έχουν αναλάβει συγκεκριμένες  ευθύνες στη διαχείριση του ζητήματος, δε σεβάστηκαν τη δημοτική αρχή, όπως ακριβώς έχουν κάνει και σε άλλες περιπτώσεις. Με τον τρόπο αυτό όμως βάζουν απέναντί τους την τοπική κοινωνία που θα έπρεπε να είναι σύμμαχός τους και να βοηθά τους δυστυχισμένους και ταλαίπωρους αυτούς ανθρώπους», τόνισε αρχικά ο κ. Πλιάκος. Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο πρόεδρος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Χρ. Γιώτης και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που έκαναν λόγο για μία υγειονομική βόμβα, που απειλεί την περιοχή και τους κατοίκους, ενώ έθεσαν σε έμμεση προτεραιότητα τα ζητήματα ασφάλειας. Κάποιες από τις επισημάνσεις των κατοίκων ήταν υπερβολικές και χρειάστηκε αρκετές φορές ο πρόεδρος του Σώματος να παρέμβει για να επιβάλει την τάξη. 
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης με τον Β. Γαρδίκο να καταδικάζει τις αιφνιδιαστικές κινήσεις που πιάνουν στον ύπνο την τοπική κοινωνία και το δήμο Ζίτσας.
Ο Χρ. Βούζας από την πλευρά του έκανε λόγο για «έγκλημα εκ προμελέτης» σε βάρος του δήμου Ζίτσας, υπενθυμίζοντας ωστόσο, ότι η αρμόδια Επιτροπή του υπ. Άμυνας είχε συμπεριλάβει το οίκημα στη Φανερωμένη ως έναν πιθανό χώρο φιλοξενίας προσφύγων.
«Να διασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι οι άνθρωποι αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα εγκατασταθούν στην Παιδόπολη», σημείωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μαν. Ματσάγκας.
Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος στην τελευταία του τοποθέτηση κατέστησε σαφές, ότι ο δήμος θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να διασφαλίσει τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για την ασφάλεια και υγιεινή του χώρου, προστατεύοντας πάνω απ’ όλα τους κατοίκους.
«Δεν είμαστε ούτε ρατσιστές, ούτε ξενοφοβικοί. Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των δημοτών για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, καθώς και των μεταναστών να διαβιούν σε οργανωμένους χώρους, με βασικές υποδομές που εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί στην περιοχή μας μια νέα μικρή Ειδομένη», υπογράμμισε ο κ. Πλιάκος και πρόσθεσε: 
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, ξεκαθαρίζω ρητά και κατηγορηματικά πως δε δεχόμαστε καπελώματα από κανένα. Στο δήμο Ζίτσας υπάρχει δημοτικό συμβούλιο που είναι υπεύθυνο να λαμβάνει αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου