Επικαιρότητα

Γιαννιώτικοι «θησαυροί» στη Μόσχα

Off

Ολοκληρώνονται σταδιακά οι προετοιμασίες για την έκθεση της γιαννιώτικης Αργυροχρυσοχοΐας στη Μόσχα. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 15 Ιουλίου έως 11 Σεπτεμβρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έτους Ελλάδας-Ρωσίας.
Η έκθεση συνδυάζει παλιά με σύγχρονα έργα από τους πιο ταλαντούχους αργυροχόους της περιοχής των Ιωαννίνων, σπάνια χειροποίητα ασημένια αντικείμενα, εξαιρετικής τεχνοτροπίας κοσμήματα και σκεύη, όπως και εκκλησιαστικά αντικείμενα μοναδικής τέχνης.
Στις  προετοιμασίες που προχωράνε αυτό το διάστημα με εντατικούς ρυθμούς αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών, Νίκος Γκόλας. Τόνισε πως  «έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να προβάλουμε στο λαό της Ρωσίας τον πολιτισμό και την παράδοση των Ιωαννίνων και ταυτόχρονα το σύγχρονο προφίλ της πόλης μας», υπενθυμίζοντας πως την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης (15 Ιουλίου) οργανώνεται ειδική εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί ο  τουριστικός προορισμός Ήπειρος – Ιωάννινα, σε εκπροσώπους τουριστικών φορέων – πράκτορες, γραφεία, δημοσιογράφους-ΜΜΕ καθώς και πολιτικούς εκπροσώπους του τουρισμού της  Μόσχας.
Όπως είπε ο κ. Γκόλας, «η ρωσική τουριστική αγορά αποτελεί για την περιοχή μας μια αγορά – στόχος. Με την έκθεση της γιαννιώτικης Αργυροχρυσοχοϊας στη Μόσχα και όλες τις δράσεις που τη συνοδεύουν, η επιδίωξη του Δήμου Ιωαννιτών είναι να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα διείσδυσης των Ιωαννίνων στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη επιλογών της Ρωσικής αγοράς στόχου».
Την έκθεση οργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασίας με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, έχοντας την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, τη βοήθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τη συνεργασία του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων, καθώς και τη συμμετοχή ιδρυμάτων και ιδιωτών που παραχώρησαν εκθέματα και συλλογές τους. 
Την Επιμέλεια ανέλαβε η Διεύθυνση της Πινακοθήκης και το τμήμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών με συντονιστή τον σύμβουλο Δημάρχου Στ. Ζέρβα, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Επίσης στη προσπάθεια αυτή έχουν  συμβάλλει οικιοθελώς και ένας σημαντικός αριθμός επιστημονικού και τεχνικού εξειδικευμένου προσωπικού της πόλης.
Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού μίλησε για ένα φιλόδοξο και εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, για την υλοποίηση του οποίου χρειάστηκε πολύ και επίπονη δουλειά από πολλούς ανθρώπους, από φορείς, συλλόγους, συλλέκτες. «Ήταν μια δύσκολη δουλειά. Από την οργάνωση και τις παραμικρής  λεπτομέρειας της έκθεσης, από την επιλογή των εκθεμάτων, μέχρι και την οργάνωση της αποστολής τους στη Μόσχα όπου έπρεπε να λύσουμε δύσκολα διαδικαστικά  θέματα, που συν τοις άλλοις είχαν να κάνουν και με την ασφάλεια της αποστολής πολύτιμων αντικειμένων», όπως είπε ο κ. Γκόλας. 
Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών ο Αντιδήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι συνεισέφεραν για την υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, αναφερόμενος ξεχωριστά στον καθένα. Την Μητρόπολη Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, φορείς, ιδρύματα και ιδιώτες που πρόσφεραν εκθέματα, το προσωπικό του Δήμου Ιωαννιτών που εργάστηκε για την έκθεση και την Αστυνομία που φρόντισε για την ασφάλεια της αποστολής. 
Τα αντικείμενα της έκθεσης αποτελούν τμήμα των εξής συλλογών:
–  ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
– ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
– ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
– ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ (ΚΕΠΑΒΙ)
– ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΕΗΜ)
ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ:  
– ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
– ΡΑΠΑΚΟΥΣΗ ΦΩΤΙΟΥ
– ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ 
– ΦΑΙΔΩΝΑ ΗΛΙΑ 
– ΤΖΟΜΑΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 
– ΑΔΕΛΦΩΝ ΒΑΡΖΩΚΑ
– ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 
– ΚΟΝΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 
– ΛΕΟΝΤΑΡΗ ΖΗΝΔΡΟΥ 
Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, υπήρξε ιδιαίτερη υποστήριξη της όλης διοργάνωσης από τον κ. Ραπακούση ως προς την συντήρηση και εκτίμηση των εκθεμάτων της Έκθεσης. Επίσης στην διοργάνωση της Έκθεσης συνεισέφεραν με τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους και το προσωπικό αρχείο τους τόσο η κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας όσο και ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Αναστ. Παπασταύρος. Τέλος ο κ. Γκόλας ευχαρίστησε τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων, κ. Βασιλάκο και όλο το προσωπικό της Αστυνομίας που φρόντισε το ασφαλές «ταξίδι» των πολύτιμων εκθεμάτων στη Μόσχα. 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ