Επικαιρότητα

Βγαίνει στο ξέφωτο με σύνεση

Off

Με την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μελών της επισφραγίστηκε και επισήμως το βράδυ της Τετάρτης η αλλαγή σελίδας της Τράπεζας Ηπείρου μετά τη συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή στις αρχές του χρόνου.
Η Τράπεζα Ηπείρου στάθηκε όρθια στις δύσκολες περιόδους της κρίσης, όπως φάνηκε όμως στην πορεία των ετών, τα δυσκολότερα ήρθαν στο τέλος του 2014 και ολόκληρο το 2015.
Οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το δημοψήφισμα και οι αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που προκάλεσαν τεράστιους κλυδωνισμούς δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν ανεπηρέαστη την Τράπεζα Ηπείρου. Παρ’ όλα αυτά η Τράπεζα έμεινε όρθια και αξιοποίησε τις δυνατότητες του Ν. 4340 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προχωρώντας στην αναζήτηση και εν τέλει στην εξεύρεση και συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή, ενδυναμώνοντας τις μελλοντικές της προοπτικές.
Στη γενική συνέλευση της Τετάρτης εγκρίθηκε η έκθεση πεπραγμένων και ο απολογισμός του Δ.Σ. για το 2015. Η αλλαγή πορείας της Τράπεζας είναι δεδομένη και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ Κ. Ζωνίδη, οι προοπτικές που διανοίγονται είναι κάτι παραπάνω από ευνοϊκές.
Από το τέλος του 2015 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας βρίσκεται στο 11,42% έναντι του ελάχιστου προβλεπόμενου 8%.
«Η Τράπεζα έχει γυρίσει σελίδα από την 1η Ιανουαρίου και λειτουργεί πλέον σε αυστηρά επαγγελματική δομή, ευθυγραμμισμένη στους κανόνες των πιστωτικών ιδρυμάτων, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Ζωνίδης.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. χαρακτήρισε «τύχη αγαθή» για την Τράπεζα την συμφωνία της με το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης, που αποτελεί τον στρατηγικό επενδυτή της Τράπεζας από τις αρχές του έτους.
Παράλληλα τόνισε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά υπήρξε και υπάρχει έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την στήριξη και διάσωση των συνεταιριστικών τραπεζών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μέλη του Δ.Σ. αλλά και στους εργαζόμενους της Τράπεζας, «που με ομοψυχία αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες και περάσαμε από δύσκολα μονοπάτια, για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο».

Πως επηρεάζουν 
οι εξελίξεις την Τράπεζα
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου έκανε έναν σύντομο απολογισμό και των πεπραγμένων για το 2015 αλλά και των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, όπως το Brexit.
«Είναι μια αρνητική εξέλιξη για τη χώρα και την οικονομία. Όμως μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για τον επανασχεδιασμό του μέλλοντος της Ε.Ε., με πολίτες που θα είναι συμμέτοχοι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην πολιτική λιτότητας», σημείωσε αρχικά.
Ο κ. Ζωνίδης χαρακτήρισε πρωτοφανή την κατάσταση που βίωσε η Τράπεζα από το τέλος του 2014 και το 2015, τη χρονική περίοδο που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται κάποια θετικά στοιχεία, λόγω της σταθερότητας στην οικονομία.
«Η πορεία αβεβαιότητας οδήγησε σε νέα κρίση, μεγαλύτερη από την προηγούμενη, με συνέπεια την μαζική εκροή καταθέσεων και την ασφυξία στη ρευστότητα. Παρά τις τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου παρατηρήθηκε τεράστια διόγκωση των δανείων σε καθυστέρηση και μαζικές εκροές καταθέσεων. Από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι την επιβολή των capital controls στην Τράπεζα Ηπείρου υπήρξαν εκροές 45 εκ. Ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναγκαία στο μέλλον
Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο κ. Ζωνίδης χαρακτήρισε απαραίτητη την στήριξη της λειτουργίας των Συνεταιριστικών Τραπεζών, ως προϋπόθεση ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής.
«Αυτός είναι και ο λόγος που ζητούμε από όλους τους Ηπειρώτες να δυναμώσουν την Τράπεζα Ηπείρου που στάθηκε αρωγός στην τοπική επιχειρηματικότητα στα δύσκολα τελευταία χρόνια όπως και στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της τοπικής κοινωνίας.

Ο στρατηγικός επενδυτής
Πριν την έγκριση της έκθεσης των πεπραγμένων από την γενική συνέλευση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης, που αποτελεί και τον στρατηγικό επενδυτή της Τράπεζας Ηπείρου.
Ο κ. Παπαδόγιαννης εξέφρασε την πίστη του στην επιτυχία του κοινού εγχειρήματος, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο ήταν και παραμένει βιώσιμο, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο για την μελλοντική λειτουργία και την κάλυψη των παροχών των ασφαλισμένων και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η συνεργασία και η επένδυση στην Τράπεζα Ηπείρου.
Πέραν των οικονομικών δεικτών κυρίαρχος λόγος όπως είπε, ήταν το ότι το Ταμείο και η Τράπεζα διακρίνονται από παρόμοια φιλοσοφία. «Πιστεύουμε και οι δύο στο συνεταιρισμό και στην δυνατότητα που υπάρχει να ασκούμε και κοινωνικό ρόλο στην περιοχή καλύπτοντας ανάγκες και προβλήματα. Εύχομαι το παράδειγμά μας να το ακολουθήσουν και άλλοι. Κοινός μας στόχος με την Τράπεζα, είναι η συμβολή στην εξυγίανση και ενδυνάμωσή της», τόνισε ο κ. Παπαδόγιαννης.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου