Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 08:23
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουλίου 2016
Επικαιρότητα

Ορόσημο το 2017 για την αναστήλωση

Off

Ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία για την αναστήλωση της γέφυρας Πλάκας προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της τελικής μελέτης από το ΕΜΠ, η οποία παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας στην Αθήνα. 
Οι διαδικασίες τρέχουν με ταχείς ρυθμούς και όπως προέκυψε από την εκδήλωση και τις ανακοινώσεις, το καλοκαίρι θα γίνουν οι εργασίες για την πασσάλωση και στερέωση του γεφυριού, εργασίες αποκατάστασης των θραυσμάτων και το βασικό σκέλος των εργασιών θα ξεκινήσει στο τέλος της άνοιξης του 2017, με τους καθηγητές να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι το γεφύρι μπορεί να στηθεί και πάλι όρθιο το καλοκαίρι του ίδιου έτους!
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να υπάρχει ομαλή και συνεχής ροή χρηματοδότησης, κάτι που επισημάνθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης.
Στις σημαντικές ανακοινώσεις που προέκυψαν από την ίδια τη μελέτη είναι και η επιλογή να χρησιμοποιηθούν όσο γίνεται περισσότερα τμήματα της γέφυρας που έχουν αποκοπεί και βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και μία άλλη πτυχή, αυτή της δωρεάς από την κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ, να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος των κατασκευαστικών εργασιών.
Τη σχετική είδηση έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης που τόνισε χαρακτηριστικά, ότι έχουν βρεθεί οι απαραίτητοι πόροι, αλλά γίνεται και μια προσπάθεια που μάλλον θα ευοδωθεί μέσα στον Ιούλιο και αυτή είναι να γίνει δωρεά της κατασκευής με τη συνδρομή των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών, του Υπουργείου Πολιτισμού και των υπόλοιπων αρμόδιων Υπηρεσιών. 
«Η προσφορά υπάρχει από την εταιρεία TEΡΝΑ και να τους δώσουμε και συγχαρητήρια αν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, είναι εδώ, και πιστεύω ότι σηματοδοτεί η παρουσία τους ότι συνεχίζει να υπάρχει αυτή η προσφορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Πολιτική και προσωπική σημειολογία
Ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Σπίρτζης υπογράμμισε το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού, για την Ήπειρο και τη χώρα ολόκληρη.
«Σήμερα συνεχίζουμε από εδώ την ομόψυχη προσπάθεια για την αναστήλωση του ιστορικού τοπόσημου της Πλάκας. Αυτό είναι πραγματικά ελπιδοφόρο, είναι ελπιδοφόρο γιατί πέρα από κόμματα, παρατάξεις, κρατικούς φορείς, επιστημονικούς φορείς, υπάρχει μια άλλη λογική: στο πως προσπαθούμε, στο πως καταφέρνουμε να αναστηλώσουμε το γεφύρι της Πλάκας», τόνισε ο κ. Σπίρτζης και συνέχισε:
«Για μας η αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας έχει και μια άλλη σημειολογία, συμβολίζει και κάτι παραπάνω: τον συμβολισμό ενός κατεστραμμένου ιστορικού αρχιτεκτονικού μνημείου και έργου υποδομής, συνδεδεμένου άρρηκτα με την ιστορία της χώρας. Μιας χώρας, που παραλάβαμε κατεστραμμένη και πρέπει να αναστηλώσουμε μαζί με το γεφύρι.
Το λέω αυτό, γιατί η αποκατάσταση του γεφυριού αυτού μόνο με εθελοντική εργασία και σε επίπεδο μελέτης και στη φάση της κατασκευής δείχνει ότι με μεγάλο μεράκι πολλές δυνάμεις στον τόπο μας νοιάζονται και για την πολιτιστική κληρονομιά και για να σηματοδοτήσουν μια άλλη εποχή, σε σχέση με αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν», πρόσθεσε.
Την βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο για την έναρξη της αναστήλωσης, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς.

Πώς θα γίνει η αποκατάσταση
«Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης το γεφύρι της Πλάκας αποκαθίσταται σύμφωνα με τον τρόπο ανέγερσής της, με την παραδοσιακή δηλαδή κατασκευή. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται σύγχρονα μέσα και τεχνολογίες με σκοπό την αναπαραγωγή της κατασκευής κατά την πρότυπη  μορφή του, χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό τμήματα του γεφυριού που συλλέχτηκαν μετά την καταστροφή του και βρέθηκαν μέσα στο ποτάμι», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

Το ΕΜΠ
Ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή το Πολυτεχνείο έθεσε το δυναμικό του στην εκπλήρωση του στόχου αυτού που συνιστά τη μέγιστη τεχνολογική πρόκληση. «Γι' αυτό το Πολυτεχνείο συνέστησε την πιο ευρεία τεχνολογική ομάδα. Ο τρόπος που δούλεψε συνιστά πρότυπο διεπιστημονικής προσέγγισης. Δεν απαιτούνται πλέον πρόσθετες πράξεις. Έχει ανοίξει ο δρόμος για την αναστήλωση του γεφυριού» είπε και συμπλήρωσε: «Παραδίδουμε λοιπόν την μελέτη ενίσχυσης των θεμελίων και μπορεί έτσι να ξεκινήσουν οι εργασίες. Το Πολυτεχνείο θα συνεχίσει να στηρίζει και να υποστηρίζει το έργο, όπου χρειαστεί». 

Η Περιφέρεια
Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας, ο οποίος και παρέλαβε το αντίγραφο της μελέτης από τον Πρύτανη του Ε.Μ.Π., καθηγητή κ. Ιωάννη Γκόλια. 
Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Σιαράβας ευχαρίστησε  το Ε.Μ.Π. για την προσφορά του, αναφέρθηκε στη συνεργασία των φορέων που υπάρχει μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση της γέφυρας, σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την εκτέλεση βασικών εργασιών, την εξεύρεση χορηγών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στο πλαίσιο εφαρμογής του χρονοδιαγράμματος που έχει αποφασιστεί.
«Δεκαεπτά μήνες μετά την καταστροφή του μνημείου, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η αποκατάστασή του στην πρότερη κατάσταση του είναι απόλυτη εφικτή. Κι αυτό οφείλεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς τη συμβολή του οποίου, ίσως ήταν ανέφικτη η ανακατασκευή του και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είχαμε πολύ μεγαλύτερες χρονικές καθυστερήσεις. 
Η συνεργασία της Περιφέρειας με το ΕΜΠ και τους άλλους φορείς, Υπηρεσίες Υπ. Πολιτισμού, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Παράρτημα Ηπείρου, Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και Σύλλογο Αράχθου, είναι συνεχής και σε τακτά χρονικά διαστήματα συζητούνται ζητήματα που ανακύπτουν και τίθενται προτεραιότητες. 
Η Περιφέρεια έφερε σε πέρας πέρυσι τις εργασίες που απαιτήθηκαν ώστε να μπορέσει να εκπονηθεί η προκαταρκτική μελέτη, είναι έτοιμη φέτος να αναλάβει το έργο της πασσάλωσης, έστω και αν φαίνεται να υπάρχουν αρκετές δυσκολίες ως προς τον διαθέσιμο καλοκαιρινό χρόνο.  
Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι ως Περιφέρεια έχουμε ζητήσει τη συνδρομή χορηγών και τεχνικών εταιριών, ώστε να μειώσουμε το κόστος, αλλά και να έχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία που απαιτεί για τις δύσκολες τεχνικά εργασίες που απαιτούνται», σημείωσε ο κ. Σιαράβας.
Το δήμο Βορ,. Τζουμέρκων εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Δημ. Τσιλογιάννης, που μετέφερε σε δηλώσεις του την συγκρατημένη αισιοδοξία για την άμεση και ομαλή εκτέλεση των εργασιών αναστήλωσης.

Χαιρετισμοί
Στην αρχή της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος της Π.Σ.Ε. Κώστας Κωνής παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό γεγονότων και ενεργειών όλων των φορέων και ο πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Γιώργος Δόσης , αφού ευχαρίστησε το ΕΜΠ, για το τεράστιο ενδιαφέρον του και την ολοκλήρωση της μελέτης, αναφέρθηκε στους αγώνες που έγιναν για την για την αναστήλωση του γεφυριού. 
Στην εκδήλωση, μίλησαν οι καθηγητές του ΕΜΠ: Ε. Μαΐστρου με θέμα, «Από τη διαγνωστική έρευνα στην ολοκληρωμένη τεκμηρίωση», Ε. Εφεσίου, Ε. Τσακανίκα, Μ. Αλεξίου και Τ. Κουιμτζόγλου με θέμα: «Αρχιτεκτονική – Κατασκευαστική τεκμηρίωση: Εμβάθυνση, Σχεδιασμός, Συμπεράσματα, Κατευθύνσεις», Α. Γεωργόπουλος (από Πράγα μέσω διασύνδεσης) με θέμα: «Γεωμετρική τεκμηρίωση με φωτογραμμετρικές μεθόδους» και Ε. Βιντζηλαίου, Χ. Γιαννέλος με θέμα: «Διερεύνηση στατικής λειτουργίας – Ερμηνεία συμπεριφοράς». 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από τους κκ. Μπαλτά και Σπίρτζη, η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, οι βουλευτές Ιωαννίνων, Χρήστος Μαντάς και Μερόπη Τζούφη, ο βουλευτής Άρτας, Γιώργος Στύλιος, ο πρώην υπουργός και εκπρόσωπος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο πρώην Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, πολλοί εκπρόσωποι του οργανωμένου ηπειρώτικου αποδημικού κινήματος, καθώς και πολλοί άνθρωποι της  επιστημονικής κοινότητας των Αθηνών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛOY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου