Επικαιρότητα

Στα φαρμακεία τα φάρμακα απόρων – ανασφάλιστων

Off

Από τα φαρμακεία της χώρας και όχι από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων θα προμηθεύονται από την 1η Αυγούστου, τα φάρμακά τους οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίων απορίας και οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι. Αυτό ανακοίνωσε το υπ. Υγείας με εγκύκλιό του που αναφέρεται στη μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.  
Η πρώτη αντίδραση των φαρμακοποιών είναι θετικά ως προς την εφαρμογή της εγκυκλίου με μία σημαντική όμως υποσημείωση, που θα χρειαστεί περαιτέρω διευκρίνιση. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Θοδωρής Ντούσκας, η εγκύκλιος δεν αναφέρει με ποιον τρόπο θα πληρώνονται οι φαρμακοποιοί, που θα αγοράζουν τα φάρμακα και θα τα διαθέτουν στους άπορους και ανασφάλιστους.
Με βάση το νέο σύστημα συνταγογράφησης οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής. Αυτό θα διασφαλίζεται με τη διασταύρωση των εισοδηματικών και ασφαλιστικών κριτηρίων μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και της Γενικής Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΠΣ). Επιπλέον, οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίου πρόνοιας, οι ανασφάλιστοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια της ΚΥΑ 25132/2016 (ΦΕΚ Β 908) και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι κάτοχοι ΑΜΚΑ, δεν θα καταβάλλουν πλέον το 1 ευρώ ανά συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ ενώ τα φάρμακά τους θα τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όπως ισχύει σήμερα. 
Ωστόσο, τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα θα παραμείνουν στα φαρμακεία των νοσοκομείων προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν οι ασθενείς. Όσον αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), θα χορηγούνται από τα φαρμακεία και τα ειδικά σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου