Επικαιρότητα

Ανοίγει σήμερα η αυλαία στην αρχαία Δωδώνη

Off

Με ένα διακρατικό θεατρικό δρώμενο υπό τον τίτλο «Δωδώνη, τόπος πράξεως, σπουδαίας και τελείας», ανοίγει σήμερα Τετάρτη το βράδυ η αυλαία των θεατρικών παραγωγών και παραστάσεων στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Η σκηνοθεσία του έργου είναι του Γιαννιώτη Βασίλη Κονταξή και το έργο βασίζεται σε αποσπάσματα τραγωδιών των τριών τραγικών με πρωταγωνιστές από οκτώ διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Ο Βασίλης Κονταξής σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων μίλησε για την παράσταση που παρουσιάζεται ταυτόχρονα σε επτά γλώσσες, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα για την πολυπολιτισμικότητα και τη διαχρονική δυναμική της Δωδώνης στον παγκόσμιο πολιτισμό.

«Ελπίζουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου και η παράσταση να αποτελέσει την απαρχή για κάτι θεσμοθετημένο στην αρχαία Δωδώνη, που μπορεί να γίνει διεθνές κέντρο του αρχαίου δράματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αρωγός της εκδήλωσης η Περιφέρεια Ηπείρου, με τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμπίνα να κάνει λόγο για ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας. Εκ μέρους του δήμου Δωδώνης και του Πνευματικού Κέντρου η Άννα Γιώτη αναφέρθηκε στην κοινή επιδίωξη των τοπικών φορέων του πολιτισμού, της αρχαιολογίας και της αυτοδιοίκησης να γίνει η Δωδώνη ένα παγκόσμιο κέντρο του αρχαίου δράματος.

Ο ηθοποιός Θοδωρής Γκόγκος μίλησε για την ξεχωριστή ατμόσφαιρα του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, που προκαλεί μοναδικά συναισθήματα στους ηθοποιούς, ενώ τέλος ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κ. Σουέρεφ τόνισε, ότι η Δωδώνη ήταν και παραμένει ένα δημόσιο σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

 

Οι συντελεστές

Η παράσταση θα παρουσιαστεί απόψε στις 21.30, στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

Αποτελεί σύνθεση αποσπασμάτων των τραγωδιών, Προμηθεύς Δεσμώτης, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Τρωάδες, Ηλέκτρα, Οιδίπους Τύραννος, Αντιγόνη, Μήδεια και Πέρσαι. Τα αποσπάσματα θα ερμηνευθούν σε επτά διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αραβικά, ισπανικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά).

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: από την Ελλάδα Μαρία Τζανουκάκη, Μαρβίνα Πιτυχούτη, Αγγελική Μιχαλοπούλου, Άννα Ρεντζεπέρη, Θοδωρής Γκόγκος, Θωμάς Λιώλιος, Στέργιος Τζαφέρης, Δημήτρης Μικέλης, Michael Afolayan, από την Αίγυπτο Gamal Yakout, από τη Χιλή Paula Zunika, από τη Γαλλία Μαρία Αποστολακέα, από τη Ζιμπάμπουε Khetani Banda, από τη Γερμανία Angelika Landwehr και από τη Σουηδία Cecillia Nilsson.

Τραγουδάει ο Δημήτρης Υφαντής.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κονταξής.

Μουσική: Γιάννης Ξενάκης, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Κηπουργός, Σταύρος Λάντσιας, Γεράσιμος Τριανταφύλλου και Δημήτρης Υφαντής.

Χορογραφία: Σίμων Πάτροκλος.

Κοστούμια: Παντελής Δημητρίου.

Βοηθός ενδυματολόγου: Μαριάνθη Καπλαντζή.

Φωτισμοί: Κώστας Ζούκας.

Επιστημονικός Σύμβουλος: Δρ. Εμμανουήλ Πλούσος.

 

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου