Τελευταία Νέα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 12:14
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιουλίου 2016
Επικαιρότητα

ΚΚΕ: Ζητά άμεσο κλείσιμο του Κέντρου Κατσικά

Off

Με μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων του Νομού Ιωαννίνων και ειδικά στον Κατσικά, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.
Σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και  Εθνικής Άμυνας, σημειώνουν ότι οι συνθήκες διαβίωσης οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα και απαιτούνται άμεσα μέτρα. «Ειδικότερα στους στεγασμένους χώρους (Δολιανά, Κόνιτσα, Τσεπέλοβο) υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τις υποδομές, την έλλειψη προσωπικού και προϊόντων, προβλήματα υγιεινής, ελλείψεις σε ότι αφορά τις υπηρεσίες υγείας, την απασχόληση των προσφύγων και ειδικά την εκπαίδευση των παιδιών. Το κτίριο στο δήμο Ζίτσας επίσης είναι ακατάλληλο.
Η κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη στον καταυλισμό στον Κατσικά Ιωαννίνων. Οι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε σκηνές που το χειμώνα με τις συνεχείς βροχές αλλά το καλοκαίρι με τη ζέστη και τα έντομα η διαβίωση γίνεται ανυπόφορη. Το πέτρωμα, που έχει επιστρωθεί σε όλο τον καταυλισμό για να συγκρατηθεί η βροχή, έχει γίνει η αιτία για τραυματισμούς παιδιών και ενηλίκων, ενώ δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί όλος ο καταυλισμός.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά τους όρους υγιεινής: είναι ανεπαρκής ο αριθμός των τουαλετών και των ντουζ. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλουν ότι παίρνουν σειρά για μπάνιο κάθε 15 μέρες. 
Επίσης καταγγέλλουν ότι η διατροφή είναι ανεπαρκής ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Συνολικά δεν είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις συνήθειες τους», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές, ζητώντας να κλείσει άμεσα ο καταυλισμός.
Οι κ.κ. Μωραΐτης και Καραθανασόπουλος, ερωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν, ώστε να δρομολογηθεί άμεσα το κλείσιμο του καταυλισμού του Κατσικά και η μεταφορά των προσφύγων σε αξιοπρεπείς στεγασμένους χώρους, να αναλάβει την ευθύνη των υπηρεσιών υγείας το κράτος, τα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ της περιοχής και όχι οι ΜΚΟ, να στελεχωθούν, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, οι υπηρεσίες Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου και να υπάρξει η αναγκαία κρατική χρηματοδότησή της και να υπάρχει νομική αρωγή για τους αιτούντες άσυλο, επικουρική διεθνή προστασία, οικογενειακή επανένωση κλπ..

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου