Επικαιρότητα

Να αξιοποιήσουμε τα δικά μας «ασημικά»

Off

Ως μία σπουδαία ευκαιρία να μεταβληθεί η έκθεση της γιαννιώτικης αργυροχρυσοχοϊας σε ένα κίνητρο ενίσχυσης της επισκεψιμότητας προς τα Ιωάννινα και την Ήπειρο, πρώτα από τη Ρωσία και έπειτα και από άλλες χώρες όπου μπορεί να παρουσιαστεί η έκθεση, αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές, την επιτυχία που γνώρισε η έκθεση που άνοιξε τις πύλες της, τις προηγούμενες ημέρες στη ρωσική πρωτεύουσα.
Το εγχείρημα ήταν εξαρχής δύσκολο και φιλόδοξο, απαιτήθηκαν πολλές εργατοώρες προετοιμασίας για την έκθεση, τη μεταφορά αλλά και την τοποθέτηση των εκθεμάτων στις προθήκες της μετάφραση των κειμένων στη ρωσική γλώσσα ,όπως και να αντιμετωπιστούν μία σειρά δυσκολίες γραφειοκρατικού και διαδικαστικού επιπέδου.
Με την επιστροφή τους, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο δήμαρχος της πόλης Θ. Μπέγκας και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης έκαναν λόγο για ένα σπουδαίο εγχείρημα που δίνει όμως ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και γι’ αυτό γίνεται η προεργασία για τη μεταφορά της έκθεσης και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν ανάλογο εγχείρημα από την περιοχή μας κι αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να βάλουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας ώστε να παρουσιάσουμε τον τόπο μας με τρόπο που να συνάδει στην ιστορία και τον πολιτισμό μας», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ. Μάξιμος.
«Ίσως είναι το πιο σοβαρό εγχείρημα εξωστρέφειας της πόλης μας. Δείξαμε ότι είμαστε μια πόλη που μπορεί να ανοιχτεί κι αυτό που εισπράξαμε είναι ότι τα Γιάννενα είναι μια πόλη ελκυστική, μια πόλη ερωτεύσιμη», είπε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Θωμάς Μπέγκας. 
Η έκθεση οργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του έτους Ελλάδας-Ρωσίας και όπως είπε ο κ. Μπέγκας, «ήταν επιτυχία το ότι επιλέχθηκε η πρόταση που υποβάλλαμε, γιατί ήταν μια ανταγωνιστική διαδικασία όπου πολλοί ήθελαν να συμμετάσχουν». 
«Ήταν ένα σπουδαίο εγχείρημα που χρειάστηκε πολύ δουλειά για να επιτευχθεί, αλλά που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα τόσο σε ότι αφορά τον τουρισμό, όσο και τις επιχειρηματικές συνεργασίες στον κλάδο της ασημουργίας», υποστήριξε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέκος Καχριμάνης, τονίζοντας την συγκίνηση που νιώσανε οι Ηπειρώτες, επιστρέφοντας στον τόπο όπου μεγαλούργησαν οικογένειες  Ηπειρωτών ευεργετών. 

Η συνέργεια
Και οι τρεις τόνισαν πολλές φορές στις δηλώσεις τους τη σημασία της συνέργειας για την υλοποίηση του εγχειρήματος και ευχαρίστησαν θερμά όλους όσοι εργάστηκαν επί πολλούς μήνες για να γίνει πραγματικότητα. Τους ανθρώπους του δήμου και της Μητρόπολης που οργάνωσαν την έκθεση με την ολόθερμη στήριξη της περιφέρειας, τους ανθρώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων που βοήθησαν, φορείς και ιδιώτες που πρόσφεραν από τις συλλογές τους τα εκθέματα και τέλος τους χορηγούς που στήριξαν οικονομικά ένα δαπανηρό εγχείρημα.
 Ήταν γνωστό εξ’ αρχής ότι δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση από κανέναν κρατικό φορέα, το κόστος για τη μεταφορά και την ασφάλιση των πολύτιμων αντικειμένων ήταν υψηλό και η συνεισφορά των χορηγών ήταν πολύτιμη, ώστε να μην επιβαρυνθούν με το κόστος οι φορείς που οργάνωσαν την έκθεση και την αποστολή, τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Στεφ. Ζέρβας που ασχολήθηκε επισταμένως με την προετοιμασία των λεπτομερειών της έκθεσης.
«Είναι πολύ σημαντικό ότι κανένας από όσους εργάστηκαν σκληρά δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ κι είναι επίσης σημαντικό ότι δεν χρειάστηκε εμείς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ καθώς η χρηματοδότηση έγινε από χορηγούς», είπε ο Μητροπολίτης, με το Δήμαρχο να προσθέτει πως «τα οφέλη που περιμένουμε ισοδυναμούν με εισροή πλούτου στην περιοχή μας», τόνισε ο κ. Μάξιμος λίγο νωρίτερα.

Θερμή υποδοχή της έκθεσης 
από το Ρωσικό κοινό
«Η τέχνη του ασημιού των Ιωαννίνων – Η Ασημουργία των Ιωαννίνων στο πέρασμα των αιώνων», ήταν  ο τίτλος της έκθεσης και η παρουσίαση της στο νέο Μουσειακό-Εκθεσιακό Συγκρότημα της Περιφέρειας της Μόσχας "Νέα Ιερουσαλήμ", ήταν εντυπωσιακή . Ο Στέφανος Ζέρβας, περιέγραψε την παρουσίαση της έκθεσης που συνέδεσε το παρελθόν με το παρόν της Γιαννιώτικης τέχνης, καθώς και τις δυσκολίες που υπήρξαν από την οργάνωση της, την καταγραφή των αντικειμένων, την παρουσίαση τους, τα κείμενα που τα συνόδευαν, μέχρι την πολύπλοκη  διαδικασία του εκτελωνισμού. 
«Προνοήσαμε ώστε όλη η δουλειά να γίνει στα Αγγλικά και στη συνέχεια να μεταφραστεί στα Ρωσικά, έτσι ώστε να υπάρχει η υποδομή για να παρουσιαστεί η έκθεση και σε άλλες χώρες», είπε ο κ. Ζέρβας. 
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν με πανηγυρικό τρόπο στις 15 Ιουλίου παρουσία της υπουργού Πολιτισμού της Περιφέρειας Μόσχας, κας Οσάνα Κοσάρεβα, του Αναπληρωτή υπουργού Τουρισμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Μόσχας κ. Ντένις Μπουτσάεβ, του Έλληνα Πρέσβη στη Ρωσική Ομοσπονδία κ. Α. Φρυγανά, του Αρχιμανδρίτη Ηγούμενο της Μονής Νέας Ιερουσαλήμ Θεοφύλαχτου, του Επικεφαλής της περιοχής Ίστρας Μόσχας Αλεξάντερ Σκβοτσόβ , του Γενικού Γραμματέα  Πολιτισμού και Μουσείων της Περιφέρειας Μόσχας κ. Αλεξάντερ Κοζλόβ, του Γενικού Διευθυντή του Εκθεσιακού Κέντρου Νέα Ιερουσαλήμ κ. Λουτόβιν, του Διευθυντή του ΕΟΤ Μόσχας κ. Ευσταθίου, καθώς και παρουσία μεγάλου αριθμού υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων της Περιφέρειας και του Δήμου Μόσχας, της Ελληνικής Πρεσβείας, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εκπροσώπων Φορέων του Τουρισμού της Μόσχας. 
Το πρόγραμμα των εγκαινίων συμπεριλάμβανε χαιρετισμούς και από τις δύο πλευρές, το εθιμοτυπικό κόψιμο της κορδέλας, τη ξενάγηση των αρχών και επισήμων στην έκθεση, παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού. Στη συνέχεια στο μοντέρνο θεατρικό-συναυλιακό χώρο του Εκθεσιακού Συγκροτήματος Νέας Ιερουσαλήμ, πραγματοποιήθηκε  συναυλία με το μουσικό ορατόριο «Διάβασις Θεία» έργο του Δημήτρη Κωστόπουλου  και ερμηνεία του Νικολάου Καραβιώτη, μια παραγωγή της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. 
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα Ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης , στην οποία συμμετείχαν έκτος από τους εκπροσώπους των Ελληνικών και Ρωσικών αρχών, εκπρόσωποι των ασημουργών και εκθετών της έκθεσης όπως ο κ. Φ. Ραπακούσης, ο κοσμηματοπώλης κ. Κ. Ιωαννίδης και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ν. Γκόλας ως εκπρόσωπος του ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ. 
Τέλος σε εξειδικευμένα ΜΜΕ και ανταποκριτές – εκπροσώπους τουρισμού (τουριστικούς πράκτορες) της Μόσχας, έγινε παρουσίαση του «προορισμού» Ιωάννινα και της  Ηπείρου από τον ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου κ. Σ. Ζέρβα. 
 
Τα εκθέματα και η ομάδα έργου
Τα αντικείμενα της έκθεσης αποτελούν τμήμα των συλλογών: Δήμου Ιωαννιτών, Δημοτικού Μουσείου, Κληροδοτημάτων Δήμου Ιωαννιτών, Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας, Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και των ιδιωτικών συλλογών: Κων/νου Ιωαννίδη, Φώτη Ραπακούση, Χρήστου Ευαγγέλου, Ηλία Φαίδωνα, Αλέξανδρου Τζομάκα, Αδελφών Βαρζώκα, Χρυσόστομου Καριοφύλλη, Νικολάου Κοντού και Ζήνδρου Λεοντάρη. 
Από πλευράς δήμου Ιωαννιτών επικεφαλής ήταν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας και συμμετείχαν στην αποστολή ο αντιδήμαρχος Ν. Γκόλας, ο αντιδήμαρχος Θ. Γιωτίτσας, καθώς και οι Ν. Τσόλης και Κ. Κυριαζής από την αντιπολίτευση, από πλευράς Μητροπόλεως  ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μάξιμος, αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Ηπείρου με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αλ Καχριμάνη και τον Εκτελεστικό Γραμματέα κ. Δ. Σιώλο, αντιπροσωπεία του ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ. με Γιαννιώτες Ασημουργούς όπως οι κ.κ Ηλίας, Ζήνδρος, Αφοι Βαρτζόκα, ο συλλέκτης και ιδιοκτήτης του Μουσείου Αλή Πασά κ. Ραπακούσης, καθώς και ο  κοσμηματοπώλης κ. Ιωαννίδης των οποίων αντικείμενα από τις προσωπικές τους συλλογές συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση. 
Η ομάδα έργου έκθεσης αποτελείται από τους :
Πάτρα Εξάρχου – Γενική Υπεύθυνη Καλλιτεχνικής επιμέλειας και οργάνωσης της έκθεσης.
Χρήστος Τσακούμης – Γενικός Υπεύθυνος τεχνικής επιμέλειας παρουσίασης της έκθεσης.
Θάλεια Οικονόμου – Επιμέλεια κειμένων και μουσειολογικής προσέγγισης της έκθεσης.
Ιωάννης Λιούγκος – Συντηρητής έργων και τεχνική επιμέλεια έκθεσης
Αναστασία Νταβίντοβα – Επιμέλεια μεταφράσεων και διερμηνείας 
Και Πατέρας Βησσαρίων – Καλλιτεχνική επιμέλεια του έργου και εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου