Πολιτικό Ρεπορτάζ

Οικονομική ανάσα στους ΟΤΑ

Off

Οικονομική ανάσα σε δήμους και περιφέρειες αναμένεται να δώσει η επιχορήγηση, συνολικού ύψους 326 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισε το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προς τους ΟΤΑ, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους. 
Από αυτά, τα 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή περί το 80% της επιχορήγησης, θα δοθούν εφέτος (από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο), ενώ τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν στο 2017, όπως αναφέρθηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο αρμόδιο υπουργείο.
Οι δικαιούχοι φορείς έχουν τη δυνατότητα να επιχορηγηθούν συνολικά μέχρι το ύψος του ποσού των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους (απλήρωτες οφειλές μετά την πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησης) προς φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης (κυρίως προμηθευτές, εργολάβοι κ.ά.), όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά την 30ή Απριλίου 2016 και εφόσον έχουν εγγραφεί στους προϋπολογισμούς τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κάλεσε τους ΟΤΑ να απορροφήσουν την επιχορήγηση καθώς τα χρήματα θα διοχετευθούν στις τοπικές κοινωνίες και θα συμβάλουν στην αναμόχλευση της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλαγεί η τοπική αυτοδιοίκηση «από ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος». «Το ποσό της επιχορήγησης εξοικονομήθηκε χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% που επιτεύχθηκε πέρυσι, παρά τη συμφωνία για 0,2% και την πρόβλεψη του 'πάνσοφου' ΔΝΤ για έλλειμμα 0,2%» τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δίνει μάχη σε δύσκολες στιγμές για να στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση, σημείωσε ο γενικός γραμματέας Γιάννης Πουλάκης, ο οποίος υποσχέθηκε ότι εφέτος οι υποχρεώσεις προς τους ΟΤΑ θα εξοφληθούν πιο γρήγορα σε σχέση με πέρυσι (τέλη Δεκέμβρη) και ακόμα πιο σύντομα το 2017. 
Για «θετική εξέλιξη» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει μέριμνα και για τις υπό εκκαθάριση δημοτικές επιχειρήσεις, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες και τη «νέα γενιά» των παρακρατηθέντων πόρων από το 2009 και μετά.
Όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος, που εκδόθηκε πρόσφατα, για την επιχορήγηση πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
1. Να έχει οριστεί υπάλληλος που ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του άρθρου Ν.4270/2014.
2. Να τηρείται λειτουργικό μητρώο δεσμεύσεων και να υποβάλλονται στις βάσεις δεδομένων οικονομικών στοιχείων του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. τα μηνιαία οικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία του μητρώου.
3. Να έχει ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης κατά την υποβολή του αιτήματος.
4. Να υποβληθεί φάκελος δικαιολογητικών που θα περιέχει το ποσό του αιτήματος επιχορήγησης, αναλυτική κατάσταση με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, έκθεση αιτιολόγησης για την εξέλιξη της πορείας των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά την τελευταία 5ετία, τους λόγους συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για την αποφυγή συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο μέλλον κ.λπ.
Τα αιτήματα αξιολογεί η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία προβαίνει στις σχετικές ενέργειες για εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια μεριμνά για την έκδοση υπουργικής απόφασης επιχορήγησης του κάθε φορέα.

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου