Επικαιρότητα

Θετικά σημάδια για τον τουρισμό φέτος

Off

Θετικά είναι τα πρώτα σημάδια για την τουριστική κίνηση στη χώρα μας, το πρώτο εξάμηνο του έτους, στοιχεία που αποτελούν μία βάση αισιοδοξίας και για το τέλος της χρονιάς, με την τουριστική σεζόν να βρίσκεται στο φόρτε της.
Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην χώρα μας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθαν συνολικά σε 5.937.643 σημειώνοντας άνοδο 4,4% σε σχέση με πέρσι ενώ όσον αφορά τις χώρες προέλευσης, η πλειονότητα κινήθηκε ανοδικά. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις αφίξεις από τη Ρωσία (22,7%) ενώ σημαντική άνοδο καταγράφουν οι παραδοσιακές αγορές: Μεγάλη Βρετανία (8,6%), Γερμανία (7,2%), Γαλλία (6,9%), Ιταλία (4,6%). Εξαιρέσεις αποτελούν η Ολλανδία (-10,2%), το Βέλγιο (-6,4%), η Τσεχία (-14,4%) και η Αυστρία (-6%).
 Όσον αφορά τους προορισμούς, ανοδικά κινήθηκε το σύνολο αυτών με εξαίρεση τα νησιά της Κω, της Σάμου, της Χίου και της Μυτιλήνης και τα αεροδρόμια του Αράξου και της Αγχιάλου. Από τους δημοφιλείς προορισμούς η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στην Κέρκυρα (11,5%) και ακολουθούν το Ηράκλειο (11%), η Μύκονος (11%) και η Σαντορίνη (10,5%).
Αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρείται στην Καλαμάτα (14,3%) και το Άκτιο (13%).
Στο Άκτιο, που τροφοδοτεί με τουρίστες την Ήπειρο και τη Λευκάδα καταγράφηκαν τον Ιούνιο 40755 αφίξεις, περισσότερες από τις 37.814 σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο. 
Η εκτίμηση είναι ότι αύξηση θα υπάρξει και το επόμενο διάστημα, το κρίσιμο δίμηνο Ιούλιος- Αύγουστος με αύξηση κατά 8,9% για τον μήνα Ιούλιο και κατά 10,1% για τον Αύγουστο σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Αρχής Συντονισμού Πτήσεων. Οι τουριστικοί προορισμοί που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη άνοδο είναι για τον Ιούλιο: Μύκονος (+19,3%), Ηράκλειο (+17%), Σαντορίνη (+16,4%), Κέρκυρα (+14%), Ρόδος (+11%), Καλαμάτα (+39%), Άκτιο (+22,6%) για Πρέβεζα και Λευκάδα και Σκιάθος (+19,9%) ενώ για τον Αύγουστο Μύκονος (+27,2%), Ηράκλειο (+17,2 %), Σαντορίνη (+17,9%), Κέρκυρα (+14,2 %), Ρόδος (+5,9%), Καλαμάτα (+21,6%), Άκτιο (+10,8%) για Πρέβεζα και Λευκάδα και Σκιάθος (+21,9 %).
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου κάθε έτους, πραγματοποιείται μεσοσταθμικά το 41% το ετήσιων αεροπορικών αφίξεων και στο 5μηνο Μαΐου –Σεπτεμβρίου άνω του 80% αυτών.
Τα σχετικά στοιχεία παρουσιαστήκαν την Τετάρτη και από την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Η κρουαζιέρα
Ειδικά για την κρουαζιέρα, έγινε την Τετάρτη και η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, που συστάθηκε πρόσφατα με σκοπό την κοινή συνεργασία και τον ευρύ συντονισμό με όλους τους φορείς, για τη χάραξη και εφαρμογή κοινού και ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού για την ελληνική κρουαζιέρα.
Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας, ως βασική προτεραιότητα της νέας εθνικής τουριστικής πολιτικής, με στόχο την αύξηση των αφίξεων και των εσόδων τουρισμού υψηλού επιπέδου. 
Επίσης, επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο  που έχει ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής ως προορισμού θαλάσσιου τουρισμού, μέσα από την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών κρουαζιέρας, τη διασύνδεση με νέες αγορές και τη στρατηγική προτεραιότητα στην ανάπτυξη του κλάδου, μετά και τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις.  Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις πολιτικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη δράσεων και συνεργασιών με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να ενισχυθεί το brandname της Ελλάδας και της Αν. Μεσογείου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Η Ήπειρος
Στην Ήπειρο, η τουριστική κίνηση πάει καλά στην παράκτια ζώνη, η οποία κεφαλαιοποιεί και φέτος την καλή τακτική προβολής των τελευταίων χρόνων και αξιοποιεί το κλασσικό πια «όπλο» της Εγνατίας Οδού.
Και για την Ήπειρο, αλλά και για όλη την Ελλάδα το ενδιαφέρον βρίσκεται σε πρόσφατες εξελίξεις όπως είναι το Brexit που έχει δημιουργήσει ερωτήματα για το πού θα κατευθυνθούν περίπου 500 χιλ. Βρετανοί τουρίστες που βλέπουν να αλλάζουν σε ένα βαθμό τα οικονομικά δεδομένα, λίγο πριν κάνουν κράτηση, αλλά και για μερικές ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών από την Ευρώπη που αναμένονταν να πάνε στην Τουρκία, αλλά φαίνεται ότι το ξανασκέφτονται μετά τις πολιτικές εξελίξεις κάτι που έχει κινητοποιήσει τους tour- operators για την εύρεση εναλλακτικών επιλογών. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου