Επικαιρότητα

Παλεύουμε να αντιρροπήσουμε την απώλεια

Off

Σε μίνι ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα θέματα της επικαιρότητας προχώρησε χτες το πρωί από τα Ιωάννινα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, αφού ρωτήθηκε και σχετικά.
Για το θέμα του πρωθυπουργικού ταξιδιού στην Πάρο τόνισε:  «Ποτέ δεν έχουμε, ή δεν είχαμε την λογική της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, προκειμένου να μετακινηθούμε ή να φιλοξενηθούμε» και χαρακτήρισε ως αναληθείς, τις συζητήσεις για την αποστολή στα εγκαίνια του αεροδρομίου της Πάρου.
Τα ταξίδια των αποστολών του πρωθυπουργού έχουν το μίνιμουμ των εξόδων, είπε σημειώνοντας ότι η πτήση για την Πάρο είναι ειδική, με εορταστικό χαρακτήρα, λόγω των εγκαινίων του αεροδρομίου στο νησί.
 «Έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα για το ταξίδι της Πάρου. Η πτήση για το αεροδρόμιο της Πάρου είναι μία ειδική πτήση της Aegean, στο πλαίσιο των εγκαινίων του αεροδρομίου. Δεν είναι πτήση της γραμμής, για την οποία χορηγήθηκαν εισιτήρια για τον πρωθυπουργό και βουλευτές. Αυτό είναι αναληθές και βεβαίως, είναι εκ του πονηρού. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, μερικοί άνθρωποι και όχι 54, αλλά και ούτε 10, μετακινούνται μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες της Aegean, του αεροδρομίου, για να γίνει η τελετή των εγκαινίων. Επομένως πρόκειται για μια πτήση την οποία θα έλεγα εορταστική», είπε και πρόσθεσε:
«Αυτό συμβαίνει και τίποτε άλλο. Όλα τα άλλα νομίζω, αυτοί που έχουν κάνει αυτά και πολλά άλλα, τα οποία περιγράφουν, τα ξέρουν καλά, γι’ αυτό και νομίζουν πως κάτι συμβαίνει και εδώ. Ποτέ δεν έχουμε, ή δεν είχαμε την λογική της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, προκειμένου να μετακινηθούμε ή να φιλοξενηθούμε».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, ρωτήθηκε και για την κατάργηση του ΕΚΑΣ όπως και την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Η κατάργηση του ΕΚΑΣ, ανέφερε, είναι μνημονική δέσμευση, συμφωνημένη από προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και καταφέραμε τη σταδιακή του κατάργηση μέχρι το 2018.
Η κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη και δεν είναι κυβερνητική επιλογή, επισήμανε. «Σήμερα, με μεγάλο κόπο προσπαθούμε, επειδή ξέρουμε ότι πλήττονται άνθρωποι, οι οποίοι δεν είναι στα υψηλά οικονομικά στρώματα. Πλήττονται άνθρωποι, οι οποίοι είναι αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Παλεύουμε με νύχια και με δόντια εξοικονομώντας ό,τι μπορούμε από παντού, να εξασφαλίσουμε, να αντιρροπήσουμε, ως ένα βαθμό, την απώλεια» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.
Η κυβέρνηση κατάφερε για το 2016 να καλύψει το 50% της απώλειας, με σειρά μέτρων που ανακοινώθηκαν τόνισε και πρόσθεσε: «Ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, προκειμένου να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Δεν είναι στις επιλογές μας, η μη στήριξη, ειδικά των αδύναμων. Και ξέρετε πως αδύναμοι πια στην χώρα μας είναι πολλοί».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ακόμα πως η κατάργηση του ΕΚΑΣ ήταν σε γνώση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που πέρυσι ψήφισαν «αυτή την συμφωνία και σήμερα κάνουν, πως δεν γνωρίζουν ή δεν ξέρουν τι έχουν ψηφίσει».
Για την έκθεση του ΔΝΤ η κ. Γεροβασίλη ανέφερε τέλος, πως κατά καιρούς έχει κάνει και άλλες ανάλογες, οι οποίες δεν λειτούργησαν ως εργαλείο, αν και η παρούσα, για πρώτη φορά, αποτυπώνει περισσότερα στοιχεία. Παράλληλα είπε, πως «το ΔΝΤ συνεργάστηκε με Ευρωπαίους για την επιβολή πολιτικών στη χώρα μας, σε συνεργασία και με δικές μας κυβερνήσεις, οι οποίοι νομίζω, θα πρέπει να απολογηθούν όλοι για αυτό».
«Σήμερα είμαστε σε μια φάση, να προσπαθούμε να τηρούμε πάλι μνημονιακές υποχρεώσεις. Πιστεύουμε πως ο ρόλος του ΔΝΤ δεν ήταν χρήσιμος στην Ευρώπη και δεν είναι και απαραίτητος. Δεν ήταν επιλογή μας. Ωστόσο σήμερα, εν μέσω μια συμφωνίας, με τα όσα υπογράψαμε πέρυσι με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, ως ελληνική κυβέρνηση τηρούμε τις δεσμεύσεις μας» κατέληξε.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου