Χωρίς κατηγορία

Ομόφωνο «όχι» στα σκουπίδια της Λευκάδας

Off

Συλλογική είναι η διαφωνία των δημάρχων της Ηπείρου να δεχτούν τα σκουπίδια της Λευκάδας στους ΧΥΤΑ της περιοχής. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και χτες τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ) τα οποία βρίσκονται μπροστά σε εξελίξεις αφού κοινή απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας προωθεί τη μεταφορά απορριμμάτων της Λευκάδας στην Ήπειρο.
Η απόφαση που έχει θέμα «Διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Λευκάδας Π.Ε. Λευκάδας, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων», δημοσιοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου και αφορά την τελική διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Λευκάδας της Π.Ε. Λευκάδας σε νόμιμα λειτουργούσες εγκαταστάσεις διάθεσης (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων, Χ.Υ.Τ.Α.), κατά παρέκκλιση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Ιονίων Νήσων, και Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με την απόφαση, τα ημερησίως παραγόμενα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Λευκάδας Π.Ε. Λευκάδας, καθώς και τα αστικά απόβλητα που είναι σωρευμένα στους οικισμούς του Δήμου, θα διατίθενται στον ΧΥΤΑ Βλαχερνών, Άρτας, στον Χ.Υ.Τ.Α. Ελληνικού Ιωαννίνων, και στον Χ.Υ.Τ.Α Καρβουναρίου Θεσπρωτίας.
Η απόφαση ισχύει από την υπογραφή της και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και εφαρμόζεται για ποσότητα έως 16000 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων και ανάλογα με τη δυναμικότητα ενός εκάστου. Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες χωρητικότητες των Χ.Υ.Τ.Α. της Περιφέρειας Ηπείρου, στον Χ.Υ.Τ.Α. Άρτας θα μεταφερθούν έως δύο χιλιάδες τόνοι και η υπόλοιπη ποσότητα θα πρέπει να διατεθεί στους ΧΥΤΑ Ελληνικού και ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.

Οι δήμαρχοι
Ο πρόεδρος του περιφερειακού Φορέα Ηπείρου Στάθης Γιαννούλης  στην ενημέρωση που έκανε αναφέρθηκε στις σημερινές δυνατότητες των ΧΥΤΑ της Ηπείρου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να δεχτούν απορρίμματα άλλων περιοχών και φυσικά ούτε της Λευκάδας, εξέφρασε τους φόβους που έχει για την έλλειψη μελετών ενώ υποστήριξε ότι εάν εφαρμοστεί η απόφαση θα μειωθεί η διάρκεια ζωής των υφιστάμενων ΧΥΤΑ.
Ο δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας σημείωσε και αυτός την άρνηση να δεχτεί ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και άλλα απορρίμματα και έθεσε υπόψη όλων τα ζητήματα που είναι ανοικτά και χωρίς επίλυση για τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ. 
Ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές αφού αναφέρθηκε στον περιφερειακό σχεδιασμό ζητώντας να επανεξεταστεί, υπογράμμισε ότι διαφωνούν με μια τέτοια απόφαση και φυσικά με τη μεταφορά απορριμμάτων στο Ελληνικό. 
«Με το εντέλεσθαι δεν μπορεί να γίνεται αυτή η διαδικασία» είπε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ενώ και ο Χρήστος Τσιρογιάννης δήμαρχος Αρταίων εξέφρασε τη διαφωνία του για τον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ. Λώλος ανέφερε: «Διαφωνώ με τη διαταγή τη στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες έχουν αντίθετη γνώμη και δεν το αποδέχονται».

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου