Χωρίς κατηγορία

Αποχρώσεις

Off

Το βαθύτερο είναι 
η ανασφάλεια

Όταν ρωτάς τους πολίτες κάτι μαθαίνεις. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα πρέπει να αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για την ΕΕ, λένε οι Ευρωπαίοι πολίτες σε έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, ενώ η αντιμετώπιση της ανεργίας, της φοροδιαφυγής και το μεταναστευτικό αποτελούν μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 9 και 18 Απριλίου και συμμετείχαν 27.969 άτομα από όλη την Ευρώπη και όσοι συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν η ΕΕ πρέπει να παρεμβαίνει λιγότερο ή περισσότερο σε μια σειρά διαφορετικών θεμάτων. 
Για τα συγκεκριμένα ποσοστά, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (82%) και η αντιμετώπιση της ανεργίας (77%), αποτελούν τις δύο βασικές προτεραιότητες για τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στην ΕΕ (στοιχεία από την ανακοίνωση του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα)

Τα μέτρα

Τα μέτρα που πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία είναι η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (42%), ο αγώνας ενάντια στις ρίζες της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης (41%) και η ενίσχυση του έλεγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (39%).
Επίσης, 75% των ερωτηθέντων θέλει η ΕΕ να αναλάβει περισσότερη δράση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, 74% στο προσφυγικό, 71% στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, ενώ το 67% θέλει να δει περισσότερα από την ΕΕ στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Δεν μπορείς να παραβλέψεις σε τέτοιες απαντήσεις το πόσο σημαντικό είναι πια το θέμα της ανεργίας, αλλά και το θέμα της τρομοκρατίας. Και τα δύο δημιουργούν ένα διαρκές υπόστρωμα ανασφάλειας στον κόσμο. Υπάρχει δηλαδή κάτι πίσω από τα προφανή κι αυτό έχει να κάνει με την ανασφάλεια για όσα μας συμβαίνουν.

Παρεμβάσεις

Στην Ελλάδα οι πολίτες επιθυμούν μεγαλύτερη παρέμβαση από την ΕΕ σε μια σειρά ζητημάτων, όπως είναι η τρομοκρατία (83%), η αντιμετώπιση της ανεργίας (84%), η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (73%), το μεταναστευτικό (84%) αλλά και η προστασία των εξωτερικών συνόρων (78).
Επίσης, το 67% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα συμφώνησε ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.
Μακάρι. Το ερώτημα που παραμένει όμως είναι πώς θα νιώσουν οι Ευρωπαίοι, όλοι μας, καλύτερα, μέσα στη ζωή που κάνουν. Κι αυτό είναι πολύ βαθύτερο από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. 

Τα ερωτήματα του καλοκαιριού

Είναι αργά, ο ήλιος έχει πέσει. Ο κόσμος έχει φύγει από την παραλία και μας έχει αφήσει ελεύθερη τη θάλασσα. Θα έχετε προσέξει πόσο φρέσκια είναι για χάρη μας πάντα η θάλασσα. Δεν την κουράζουν οι χιλιάδες άνθρωποι που τη χαίρονται κάθε λεπτό της ημέρας. Αναγεννάται, ανανεώνεται συνέχεια. Εμείς είναι το ερώτημα, πώς θα γεννήσουμε ξανά τον εαυτό μας, πώς θα σηκώσουμε πάλι το κεφάλι μας ψηλά. Γιατί τα καλοκαίρια δεν τα θέλουμε παρά για να ξαναφτιάξουμε από την αρχή τον εαυτό μας. Όχι από το μηδέν, αλλά από μία νέα αρχή, έτοιμη να γεννήσει ξανά τη νέα μας ζωή, σαν σιτάρι που καρπίζει και αποκτά νέες μορφές. 
Το ερώτημα είναι αν και τι μπορούμε να κάνουμε. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε αυτό που θέλουμε και τούτο το καλοκαίρι; Έχουμε τις δυνατότητες; Και είναι βέβαιο ότι οι δυνατότητες λιγόστεψαν, αλλά μην τα ρίχνουμε όλα στα λεφτά που λείπουν. Αν είχαμε όσα μας λείπουν θα κάναμε όσα επιθυμούμε; Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντάμε κατά μόνας τα καλοκαίρια, όταν η μέρα κλείνει έχοντας δώσει στη διάθεσή μας τις πιο μεγάλες ώρες της χρονιάς. 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

 

fkaramitsos@yahoo.gr

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου