Επικαιρότητα

Μεγάλη η ανάγκη για αίμα

Off

Πρωτοφανής στα χρονικά λειτουργίας του Τμήματος Αιμοδοσίας του ΠΠΓΝΙ χαρακτηρίζεται η κατάσταση με την έλλειψη αίματος, ακόμη και σε κοινές ομάδες όπως Α+ και 0+. 
Η δραματική κατάσταση όπως παραδέχθηκε ότι είναι η Ελευθερία Ζερβού, διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του ΠΠΓΝΙ, έχει αναγκάσει το Τμήμα σε συνεργασία με τις Κλινικές να ακυρώσει ήδη προγραμματισμένα χειρουργεία και να υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις ασθενών που έχουν ανάγκη.
Στο ΠΠΓΝΙ, όπως ανέφερε η κα Ζερβού χθες Δευτέρα υπήρχαν διαθέσιμες μόλις 125 μονάδες αίματος, «κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρονικά».
Το Τμήμα Αιμοδοσίας απευθύνει έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν να αιμοδοτήσουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες σε αίμα, που λόγω της περιόδου γίνονται ακόμη μεγαλύτερες.
«Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, που βρισκόμαστε σε τόσο δραματικό σημείο. Δεν είναι εύκολο να αναβάλλεις προγραμματισμένα χειρουργεία ούτε παίρνουμε την απόφαση με ελαφρά την καρδία, αλλά μετά από πολύ σκέψη. Είναι μήνας διακοπών, όμως είναι και μήνας που έχουμε μεγάλες ανάγκες και βρισκόμαστε σε μία καθημερινή αγωνία να μην τύχει κάτι έκτακτο, που δε θα μπορούμε να το καλύψουμε», τόνισε αρχικά η κα Ζερβού.

Λιγότεροι αιμοδότες
Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι από πέρυσι στο ΠΠΓΝΙ έχουν προσέλθει 225 λιγότεροι εθελοντές αιμοδότες, χωρίς να υπάρχει μία σοβαρή εξήγηση.
«Οι συστηματικοί αιμοδότες δίνουν αίμα, όμως έχουμε μεγάλο θέμα με τα άτομα του συγγενικού περιβάλλοντος των ατόμων, που μπαίνουν τα χειρουργεία. 
Όλα τα χρόνια δείχναμε ανοχή και δεν πιέζαμε κανέναν γιατί δε θέλαμε να αναγκάσουμε τον κόσμο να δίνει αίμα, αλλά να το κάνει, γιατί το θέλει μόνος του. Φαίνεται όμως, ότι δεν το πετύχαμε και αυτό δείχνει η σημερινή δραματική κατάσταση και ίσως πρέπει να κινηθούμε και εμείς ανάλογα με άλλα νοσοκομεία, που υποχρεώνουν το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, να δίνουν συγκεκριμένες μονάδες αίματος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των χειρουργείων», σημείωσε η κα Ζερβού.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στο Τμήμα Αιμοδοσίας του ΠΠΓΝΙ καθημερινές από 8.00 έως 20.00 και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες από 8.00 έως τις 14.00.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ