Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 04:34
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Αυγούστου 2016
Επικαιρότητα

Πώς θα μπει πλαίσιο στις μισθώσεις ακινήτων;

Off

Ούτε καν ως «ασπιρίνη» δεν αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού την διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει στις αρχές Σεπτεμβρίου νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλεται τέλος 3% σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω ιστοσελίδων ή ζητούν η κατάθεση του μισθώματος να γίνεται μέσω παγκόσμιας χρηματοοικονομικής πλατφόρμας σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.
Πρόθεση του υπουργείου είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών αυτών μισθώσεων, που έχουν λάβει μεγάλη αύξηση τα δύο τελευταία χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα. Η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο από τις λεγόμενες «γκρίζες» μισθώσεις ακινήτων ξεπερνά τα 270 εκ. ευρώ ετησίως, ωστόσο οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν ότι η απώλεια εσόδων ίσως αγγίζει το 1 δισ.ευρώ.
Η πρόθεση της επιβολής τέλους 3% αντιμετωπίζεται με περίσσιο σκεπτικισμό από τους επαγγελματίες του κλάδου και όπως τόνισε ο Λευτέρης Ζαρκάδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου κάθε άλλο μπορεί να βάλει φρένο στην ασύδοτη λειτουργία των ακινήτων αυτών.
Οι ελεύθερες ιδιωτικές μισθώσεις μπορούσαν να γίνουν και για χρονικό διάστημα 30 ημερών όμως πριν από τρεις μήνες με εγκύκλιο που πέρασε στη Βουλή ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να δηλώνει καθημερινά ότι εκμισθώνει το δωμάτιο ή την κατοικία στον Χ πελάτη, έναντι συγκεκριμένου μισθώματος.
«Το θέμα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας ώστε να γίνεται έλεγχος από τις υπηρεσίες για τα ακίνητα αυτά, που βρίσκονται, πόσα και ποια είναι. Υπάρχει μεγάλη έξαρση και στην Ήπειρο και εκτός από την απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο, επιβαρύνονται οι λειτουργούσες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες βάζουν λουκέτο. Το 3% δεν οδηγεί πουθενά, όταν οι επαγγελματίες πληρώνουν φόρο 29%, προκαταβολή φόρου και ασφαλιστικές εισφορές. Θα έπρεπε να επιβληθεί ένα τέλος τουλάχιστον 15%, γιατί διαφορετικά μιλάμε για μεγαλύτερη συρρίκνωση των επιχειρήσεων και περισσότερες χαμένες θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Ζαρκάδας.
Αντιφατικά μηνύματα
Αντιφατικά τέλος είναι τα μηνύματα αναφορικά με την τουριστική κίνηση την Ήπειρο την θερινή σεζόν, όπως και γενικότερα στη χώρα.
Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις και εκτιμήσεις της άνοιξης, φαίνεται ότι οι εξελίξεις με το προσφυγικό, όπως επίσης και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη απέτρεψαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών από το να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Ελλάδα.
«Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε μεγαλύτερη κίνηση και πλέον αυτό που περιμέναμε είναι να πιάσουμε τα αντίστοιχα περσινά νούμερα, αλλά είναι δύσκολο να φτάσουμε τα αντίστοιχα έσοδα», κατέληξε ο κ. Ζαρκάδας.

 

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ