Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 02:44
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Αυγούστου 2016
Επικαιρότητα

Μεγάλη έξοδος, αυξημένη προσοχή

Off

Την προσοχή όλων ενόψει της εξόδου Δεκαπενταύγουστου που πλησιάζει ζήτησε ο διοικητής της Τροχαίας Ιωαννίνων Γιώργος Αζέλης. Όπως ανέφερε με δηλώσεις του, ο κυριότερος παράγοντας πρόκλησης ατυχημάτων είναι ο ανθρώπινος ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν και τα οδικά δίκτυα. 
Ο διοικητής της Τροχαίας όσο και η Αστυνόμος ‘Β Αθηνά Βαγγελή κάλεσαν τους οδηγούς να σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να μην πίνουν, να φορούν ζώνη ή κράνος ανάλογα με το όχημά τους και φυσικά να μην χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο όταν οδηγούν. 
Ο κ. Αζέλης τόνισε ότι ενόψει της εξόδου που αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή, η Τροχαία θα βρίσκεται επί ποδός σε όλα τα δίκτυα εθνικά και επαρχιακά.  
«Θα βρισκόμαστε σε όλα τα δίκτυα, εθνικά και επαρχιακά, με αυξημένη δύναμη. Καλούμε τους οδηγούς να συμμορφώνονται στις υποδείξεις και φυσικά να τηρούν τον ΚΟΚ» σημείωσε ο κ. Αζέλης.
Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία.
Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου
Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν: 
•Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου,  με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.  
•Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα. 
•Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων. 
•Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων. 
•Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική μετακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
•Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα  πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
•Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
•Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων. 
• Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Η σωστή οδική συμπεριφορά
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων. 
Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί παρακαλούνται: 
•να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου,
•να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, 
•να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
•να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους,
•σε κάθε περίπτωση, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων. 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Επιστρέφονται άδειες οδήγησης και πινακίδες

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, επιστρέφονται από σήμερα, 10 Αυγούστου οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους κατά την εορταστική περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.
Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας, που αφαιρέθηκαν ή κατατέθηκαν στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και τις, 9 Αυγούστου 2016. Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., για παραβάσεις που βεβαιώνονται μέχρι και τις 9 Αυγούστου.
Από την απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:
•Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.
•Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης.
•Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη.
•Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.
•Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
•Οδήγηση για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων. 
Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά. Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας δεν απαιτείται η άμεση καταβολή του διοικητικού προστίμου, για την είσπραξη του οποίου θα ακολουθείται η τακτική διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου