Επικαιρότητα

Στη Ζίτσα προσθέτουν αμπέλια

Off

Την ευκαιρία να καλλιεργήσουν νέες εκτάσεις στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας, αυξάνοντας τον αριθμό των στρεμματικών εκτάσεων που καλλιεργούνται αμπέλια και ελπίζοντας σε ενίσχυση της παραγωγής, άρα και της τοπικής οικονομίας, έχουν παλιοί και νέοι αμπελουργοί του δήμου Ζίτσας. 
Μετά από τη συνεργασία του Γραφείου Υποστήριξης – Ενίσχυσης της Αγροτικής Παραγωγής του δήμου Ζίτσας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν αιτήσεις για νέες φυτεύσεις αμπελώνων. Συγκεκριμένα ο δήμος Ζίτσας που είχε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων από αμπελουργούς για νέες άδειες στην ΠΕ Ιωαννίνων (24 σε σύνολο 47), παίρνει τη μερίδα του λέοντος σε στρεμματικές εκτάσεις. Οι 16 αιτήσεις υποβλήθηκαν με τη βοήθεια του Γραφείου Υποστήριξης- Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής.
Οι 47 αιτήσεις αφορούσαν συνολικά 80,4 στρέμματα, εκ των οποίων κρίθηκαν επιλέξιμα τα 79,4 στρέμματα. Από αυτά, τα 66,9 στρέμματα (ποσοστό άνω του 84%) βρίσκονται εντός ορίων του Δήμου Ζίτσας. 
Στη Δ.Ε. Ζίτσας αντιστοιχούν 64,9 στρέμματα και τα υπόλοιπα 2 στρέμματα στη Δ.Ε. Πασσαρώνος.
Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της προσπάθειας εξέφρασε σε δηλώσεις του χθες, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, επισημαίνοντας το διαρκές ενδιαφέρον των νέων της περιοχής, να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή.
«Η αιχμή του δόρατος της αγροτικής παραγωγής του δήμου μας είναι η αμπελουργία και από την ανάληψη των καθηκόντων μας καταβάλουμε προσπάθειες σε συνεργασία πάντα και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να έχουμε απτά αποτελέσματα στην ενίσχυσή της. Το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής μας που υπέβαλαν αιτήσεις εξασφάλισε δικαιώματα νέων φυτεύσεων σε βάθος τριετίας μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί βλέπουμε ότι η προσπάθεια που καταβάλαμε όλο το προηγούμενο διάστημα με το Γραφείο Υποστήριξης – ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής απέδωσε καρπούς. Ταυτόχρονα, μάς γεμίζει ευθύνη καθώς θα πρέπει να εντείνουμε την  προσπάθεια για περαιτέρω προστασία, ενίσχυση και επέκταση της αμπελουργικής ζώνης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόταση για «αναβάπτιση» 
των εκτάσεων
Ο δήμαρχος Ζίτσας στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του δήμου, ώστε να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία της αμπελουργικής ζώνης τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και το Δασαρχείο Ιωαννίνων έχει υποβάλλει πρόταση στον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη, με την οποία ζητά να προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση ώστε εκτάσεις που εμφανίζονται καλλιεργημένες, σε αεροφωτογραφίες από το 1945 έως το 1975 καλλιεργημένες (αμπελώνες ή άλλου είδους καλλιέργειες), να αποδίδονται ξανά στους ιδιοκτήτες τους ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις. 
Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εκτάσεις που ήταν καλλιεργήσιμες και με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκαν σε δάσος, θα μπορούν από νέους ή και παλαιούς καλλιεργητές να αξιοποιηθούν και πάλι, γεγονός που με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς δεν μπορεί να γίνει. Μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος Ζίτσας το έθεσε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου ζητώντας τη συνδρομή του ώστε να προχωρήσει άμεσα η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Και πρόταση στο Interreg
Παράλληλα, σχεδιάζει την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του διασυνοριακού προγράμματος  Interreg Ελλάδας – Αλβανίας 2014-2020. Το δημοτικό συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίαση του ενέκρινε να  κατατεθεί πρόταση από το δήμο ως επικεφαλής εταίρος έργου με τίτλο: “Joint Promoting Actions of the Local Entreneurship at Creece/Albania Less Favoured Area (LFA) on the Viticulture and Wine Production Business Sector/WINCOME” που στόχο έχει  την ανάπτυξη της αμπελουργίας, της οινοποιίας και την προώθηση των οινικών προϊόντων. Ειδικότερα η καινοτομία και σημαντικότητα του έργου έγκειται στην υιοθέτηση δράσεων και κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ των περιοχών παρέμβασης με σκοπό την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων γεωργικών γαιών (εντός και εκτός αμπελουργικών ζωνών) για την ανάπτυξη της αμπελουργίας και της παραδοσιακής οινοποίησης, ως μέσο τόνωσης της τοπικής οικονομίας και της αύξησης του εισοδήματος των κατοίκων.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου