Επικαιρότητα

Το Κεράσοβο δεν ξεχνά τους αδικοχαμένους ανθρώπους του

Off

Από το καλοκαίρι του 1943 κυρίως μέχρι και το καλοκαίρι του 1944, ο γερμανικός στρατός έκαψε δεκάδες χωριά της Ηπείρου και εκτέλεσε εκατοντάδες ανθρώπους αφήνοντας πίσω του τον θάνατο, τον πόνο, την απώλεια. Οι «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις των Ναζί, δεν ήταν παρά μία μεθοδική προσπάθεια εξόντωσης του άμαχου πληθυσμού που έπληξε έναν πολύ μεγάλο αριθμό χωριών της υπαίθρου.
Πριν από 72 χρόνια, λίγες εβδομάδες πριν από την αποχώρησή του από τη χώρα, ο γερμανικός στρατός κατέκαψε το Κεράσοβο Πωγωνίου και οδήγησε στο θάνατο 28 κατοίκους του.
 Η μνήμη των αδικοχαμένων εκείνων ανθρώπων, που άλλοι εκτελέστηκαν άμεσα κι άλλοι πέθαναν από τις κακουχίες τις επόμενες μέρες, παραμένει όλα αυτά τα χρόνια ζωντανή και συγκεντρώνει τους Κερασοβίτες στην πλατεία του χωριού για μία εκδήλωση τιμής και μνήμης κάθε χρόνο, όπως έγινε και την Κυριακή το πρωί.
Για πρώτη φορά όμως φέτος, εκπρόσωποι των αρχών και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κονίτσης κκ Ανδρέας ανέβηκαν στον τόπο του μαρτυρίου στη σπηλιά που εκτελέστηκαν οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού τον Δεκαπενταύγουστο του 1944. Στη σπηλιά του ολοκαυτώματος, η οποία έχει χαρακτηριστεί και μαρτυρικός τόπος, τελέστηκε τρισάγιο μέσα σε κλίμα βαθύτατης συγκίνησης.
Στην κεντρική εκδήλωση αμέσως μετά στο χωριό, το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών, πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών χωριών.
Στο μήνυμα της ημέρας αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους, οι βουλευτές Γιάννης Καραγιάννης και Κώστας Τασούλας, ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, οι εκπρόσωποι της Πανηπειρωτικής και της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων, οι εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ και ο εκπρόσωπος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών. Την κεντρική ομιλία για το ιστορικό της ημέρας έκανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου Βασίλειος Μάτσας, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε παρουσία κατοίκων από όλη την περιοχή, με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του χωριού. 
Αίτημα των συλλόγων του χωριού, είναι η δημιουργία μίας ολοκληρωμένης πρόσβασης προς τη σπηλιά του μαρτυρίου, ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμη από κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου