Επικαιρότητα

Ιστορικό χρέος η δικαίωση της μνήμης

Off

Τη διαβεβαίωση, ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη και θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως επίπεδο και εφόσον απαιτηθεί και σε νομικό, προκειμένου να εκπληρωθεί το ιστορικό χρέος της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων και της αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, παρείχε από το Κομμένο Άρτας ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός παρέστη στην εκδήλωση μνήμης για τη σφαγή των 317 κατοίκων του Κομμένου από τα ναζιστικά στρατεύματα στις 16 Αυγούστου του 1943 και στην ομιλία του τόνισε ότι για πρώτη φορά η χώρα έχει συγκροτημένη εθνική στρατηγική για τη διεκδίκηση των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.
«Είναι πλέον καιρός και η γερμανική κυβέρνηση, σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης, να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοικτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εμείς από την δική μας πλευρά διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κλείσει αυτό το ιστορικό κεφάλαιο, αυτή η ιστορική εκκρεμότητα», ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή προσπάθεια που κρύβει πίσω της την σκοπιμότητα της οικονομικής κρίσης.
«Ο ελληνικός λαός στο διάβα της ιστορίας του πέρασε πολύ πιο δύσκολες στιγμές από αυτή που περνά τα τελευταία χρόνια. Και τις ξεπέρασε τις δυσκολίες διεκδικώντας και όχι επαιτώντας. Διεκδικούμε δεν επαιτούμε», τόνισε και συνέχισε: «Είμαστε μαθημένοι να πολεμάμε και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Το ιστορικό μας χρέος για δικαίωση σε σχέση με γερμανικές οφειλές σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζεται και δεν συμψηφίζεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Δεν επιθυμούμε να πάρουμε κάποια υποτιθέμενη ρεβάνς, αλλά να κλείσουμε αυτή την ανοικτή πληγή στο σώμα της Δικαιοσύνης».
Ο πρωθυπουργός θέλησε επίσης, να στείλει ένα μήνυμα από το μαρτυρικό Κομμένο, ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνούν την ιστορία τους, δεν ξεχνούν τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού γερμανικού στρατού και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών. «Και αυτό το ηθικό πρωτίστως και πολιτικό χρέος δεν είναι μονάχα χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη και απέναντι στον ίδιο τον γερμανικό λαό, απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ένα χρέος απέναντι στην δικαιοσύνη και την ειρήνη», ανέφερε και τόνισε ότι αυτόν τον αγώνα τον πιστεύουμε και θα τον συνεχίσουμε μέχρι τέλος και σε όλα τα επίπεδα. 
«Όχι σαν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα όχι με προχειρότητα και βιασύνη, αλλά με σχέδιο στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση. Έτσι όπως αρμόζει σε μια πρωτοβουλία εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας. Με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας, αλλά με υπομονή και επιμονή έτσι, όπως απαιτείται για τη δικαίωση ενός ιστορικού αιτήματος».
Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε, ότι οι διεκδικήσεις του ελληνικού λαού δεν σχετίζονται με συμψηφισμούς λόγω της οικονομικής συγκυρίας. 
«Οι Έλληνες δεν επαιτούν, αλλά απαιτούν δικαίωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το Γεφύρι της Πλάκας 
και η εθνική συμφιλίωση
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός έκανε μία ιδιαίτερη αναφορά στην μοναδικότητα και ιστορικότητα της Ηπείρου, συνδέοντας σημαντικές ιστορικές στιγμές, με την αναστήλωση της γέφυρας Πλάκας.
«Η Ήπειρος έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας και εδώ γράφτηκαν σπουδαίες στιγμές εθνικής συνεννόησης. Στη γέφυρα της Πλάκας την οποία αναστηλώνουμε γράφτηκε μια ιστορική στιγμή με τη συνάντηση Βελουχιώτη – Ζέρβα, που έδωσαν τα χέρια για να προχωρήσει η Εθνική Αντίσταση.
Θα ζητήσω από τον υπουργό Πολιτισμού, να γίνει στην Πλάκα και ένα Μουσείο Εθνικής Αντίστασης για να θυμόμαστε, ότι μόνο με ενότητα και ομοψυχία ο τόπος μπορεί να προχωρήσει μπροστά».

ΑΡΤΑ – Αποστολή
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου