Επικαιρότητα

Με επίκεντρο το νερό ως πολιτιστικό αγαθό

Off

Το νερό ως φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό αγαθό είναι το θέμα του 4ου Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 22 Αυγούστου και είναι αφιερωμένο στο ιστορικό πέτρινο γεφύρι της Πλάκας. 
Το Θερινό Σχολείο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ), τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και τον Σύλλογο Προστασίας Αράχθου, και θα διαρκέσει από τις 22 έως τις 27 Αυγούστου.
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στα Ιωάννινα η πρόεδρος της ΙΛΕΤ Λαμπρινή Στάμου αναφέρθηκε στον κύριο στόχο του Θερινού Σχολείου που είναι η ανακάλυψη και η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, της ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού αφενός και η δυνατότητα στους κατοίκους των Τζουμέρκων να έρθουν κοντά σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν τη διδασκαλία, τη συλλογή λαογραφικού υλικού και άλλα.
Η κα Στάμου απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς το σύνολο των χορηγών και υποστηρικτών του Θερινού Σχολείου.
Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Αυγούστου στο ξενοδοχείο «Τελωνείο» στην Πλάκα, με ώρα έναρξης τις 18.00.

Ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων
Αρωγός και υποστηρικτής και του φετινού εγχειρήματος είναι ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για θέματα πολιτισμού Βαγγέλη Γιωτόπουλο να τονίζει, πως είναι διαρκής η προσπάθεια ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Οι θεματικοί άξονες
Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και σε τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές από τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών. Επιστημονικός υπεύθυνος του ΘΕΣΤ είναι ο Ηπειρώτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελος Αυδίκος.
Οι θεματικοί άξονες που θα αναπτυχθούν στο Θερινό Σχολείο είναι οι εξής: 
Το φυσικό/οικολογικό πλαίσιο (κύκλος του νερού, χωρογραφία των εσωτερικών υδάτων, υγροτοπικά συστήματα κ.α.). 
Νερό και παραγωγικά συστήματα (οι υδάτινοι πόροι στην παραδοσιακή και στη σύγχρονη κοινωνία). 
Ο «πολιτισμός του νερού». Η συμβολική και φαντασιακή προσέγγιση του νερού (αφηγηματικός λόγος, εθιμικές πρακτικές, λαϊκές τελετουργίες κ.α). 
Αναψυχή και τουρισμός (τοπίο, δραστηριότητες, λαϊκός πολιτισμός, μουσειακές αναπαραστάσεις του νερού κ.α.). 
Στις ασκήσεις επιτόπιας έρευνας θα γίνουν καταγραφές όπως: λαογραφική – ανθρωπολογική έρευνα γύρω από το νερό, ιστορικά τεχνικά έργα, συλλογικοί φορείς, τουρισμός / αναψυχή.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου