Επικαιρότητα

Στα χαμηλά όπως και πέρυσι

Off

Πολύ κοντά στα περσινά επίπεδα, που ήταν όμως η πρώτη χρονιά αμέσως μετά την επιβολή των capital controls, κινείται ο τζίρος στις θερινές εκπτώσεις που ολοκληρώνονται στο τέλος του μήνα. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Παρόμοια εικόνα με αυτήν που παρατηρείται σε όλη την επικράτεια, παρατηρείται και στην αγορά των Ιωαννίνων, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Νταλαμάγκα, ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο βρέθηκε στα ίδια χαμηλά επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. «Ο τζίρος πέρυσι ήταν περίπου 7 δις στο λιανικό εμπόριο. Εφέτος υπολογίζαμε αύξηση όμως η πραγματικότητα έδειξε άλλα πράγματα. Το 2014 που ήταν μία χρονιά με την οικονομία να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, ο τζίρος είχε φτάσει τα 7,2 δις. Οι όποιες απώλειες στην πορεία, μεταφράζονται σε απώλειες εσόδων στα καταστήματα, σε απώλεια εσόδων για το κράτος, σε απώλεια θέσεων εργασίας. Διανύουμε μία από τις χειρότερες χρονιές της κρίσης», τόνισε ο κ. Νταλαμάγκας.

Πτώση στα τρόφιμα!
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης «αν και το εμπόριο είχε προσδοκίες να κινηθεί η αγορά καλύτερα από την περυσινή περίοδο τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται ότι ο τζίρος διαμορφώθηκε σχεδόν στα περυσινά επίπεδα και ενδεχομένως με μία πτώση που μπορεί να διαμορφωθεί τελικά μεταξύ 5% και 8%, καθώς ο τουρισμός δεν έφερε έσοδα στο εμπόριο».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα της ΕΣΕΕ φαίνεται να υπάρχει χαμηλός τζίρος στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας (τουριστικούς προορισμούς) κάτι που μεταφράζεται από τη συνομοσπονδία ως επίπτωση του προσφυγικού προβλήματος αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία γενικότερα, παρά την πορεία των τουριστικών αφίξεων.
«Η πτώση δεν καταγράφεται μόνο στην ένδυση και υπόδηση. Καταγράφεται και στα τρόφιμα και αυτό δείχνει μία διαφορετική εικόνα σε σχέση με το παρελθόν. Η Πολιτεία περιμένει να εισπράξει περίπου 26 δις το επόμενο διάστημα από φόρους και ΕΝΦΙΑ, και οι πολίτες που έχουν θορυβηθεί από την καταιγίδα που έρχεται, μειώνουν συνεχώς την κατανάλωση, ακόμη και των τροφίμων», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Νταλαμάγκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου