Επικαιρότητα

Καλά διαβασμένοι… και δικτυωμένοι

Off

Καλά οργανωμένοι και γνωρίζοντας ότι μπορούν και έχουν τη δυνατότητα συνδυαστικών επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, φτάνουν όλο και περισσότεροι ξένοι επισκέπτες στα Ιωάννινα και την Ήπειρο.
Ένας βασικός στόχος των αρχαιολογικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια, να προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα συνολικών και κοινών επισκέψεων σε ένα δίκτυο αρχαιολογικών χώρων φαίνεται πως υλοποιείται, ίσως χωρίς μεγάλη προσπάθεια από τις υπηρεσίες.
Μέσα από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την επισκεψιμότητα από τις αρχές του έτους, σε συνδυασμό με λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τις επισκέψεις και το περιεχόμενό τους προκύπτει, ότι η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο ή στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης αποτελεί ένα τμήμα των επισκέψεων σε μία ομάδα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
Όπως ανέφερε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κ. Σουέρεφ, πολλοί επισκέπτες, κυρίως ξένοι δικτυώνονται συνεχώς και φτάνουν στην περιοχή γνωρίζοντας τα μουσεία και τα μνημεία που θέλουν να επισκεφθούν.
«Έχουμε διαρκώς αιτήσεις ξένων επισκεπτών για να εισέλθουν στο Μουσείο συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, μαζί με καθηγητές για να κάνουν εδώ το μάθημά τους. Το ίδιο κάνουν και στα άλλα μνημεία, συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές. Διαπιστώνουμε, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων μπαίνει συνεχώς στον προγραμματισμό μεγαλύτερων δικτύων, αλλά και προορισμών και από τουριστικά γραφεία και από Πανεπιστήμια», τόνισε ο κ. Σουέρεφ.

Η εξωστρέφεια
Μεταξύ των παραγόντων που βοήθησαν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι και η υποψηφιότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου πριν από δύο χρόνια ανάμεσα στα καλύτερα νέα μουσεία της Ευρώπης.
Επιπλέον όμως και το γεγονός ότι οι κοινές αυτές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους αποτελούν προτάσεις και του συνόλου των τοπικών φορέων.
«Είναι μία ικανοποίηση για εμάς ότι ο κόσμος μαθαίνει πως το Μουσείο είναι ένα μητροπολιτικό κέντρο που συνδέεται με τη Δωδώνη, με την Καστρίτσα, το Γαρδίκι και το Κάστρο της πόλης. Έχουμε χρέος να μην το αφήσουμε αυτό να πάει χαμένο, αλλά να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο».

Αύξηση επισκεψιμότητας
Στο μεταξύ και οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία των Ιωαννίνων καταγράφουν σημαντική αύξηση στην επισκεψιμότητα από τις αρχές του έτους σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, παρά την αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου.
Μεγαλύτερη είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας στο Βυζαντινό Μουσείο όπου φθάνει το 30%. Η επισκεψιμότητα στο Αρχαιολογικό Μουσείο κινείται στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης κατά 10% περίπου. Συγκεκριμένα στην αρχαία Δωδώνη διατέθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο 21.708 εισιτήρια έναντι 19.870 το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
«Παρά τη δύσκολη συγκυρία φαίνεται πως η διάθεση και προσέλευση των επισκεπτών δεν επηρεάστηκε από την αύξηση της τιμής. Η επισκεψιμότητα είναι σε υψηλά επίπεδα και αν αναλογιστούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό εισέρχεται τις ημέρες ελεύθερης εισόδου, η επισκεψιμότητα είναι διπλάσια από την περσινή», σημείωσε ο κ. Σουέρεφ.

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ