Σε τι ξεχωρίζει η πόλη για τον επισκέπτη
ΔΠολύ ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων των Ιωαννίνων. Το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι το ενδιαφέρον και η γνώση που επιδεικνύουν οι επισκέπτες για συνδυασμένη προσέγγιση. Γνωρίζουν δηλαδή τη σχέση που έχει το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Δωδώνη, ξέρουν τη σημασία του Βυζαντινού Μουσείου για την ιστορία της πόλης.
Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω σε αυτό μπορείς να χτίσεις και το προφίλ της πόλης, την ταυτότητά της.
Ο καιρός που ένας επισκέπτης απλώς περνούσε από την πόλη και το πολύ πολύ να έτρωγε και σε καμιά ταβέρνα μετά από ένα δύο αξιοθέατα, πέρασε. Και πρέπει να περάσει ακριβώς γιατί δεν έχει κανένα νόημα ούτε για την πόλη ούτε για τον επισκέπτη. Από ένα σημείο… και κάτω, όλες οι ελληνικές πόλεις μοιάζουν. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί όμως τη μία από την άλλη; Και πώς θα γίνει να μην είναι βαρετές οι επισκέψεις στα μουσεία;
Νέοι τρόποι
Από τη μεριά των μουσειολόγων και των αρχαιολόγων, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για να αλλάξει το μοντέλο της απλής παράθεσης τεκμηρίων στο ύψος του ματιού του επισκέπτη. Κι αυτό φαίνεται από τις νέες μουσειακές εκθέσεις, από τους πρωτότυπους τρόπους παρουσίασης, από τις διαφορετικές εκθέσεις που στήνονται.
Αλλά δεν αρκεί αυτό. Πρέπει και η πόλη να βρει τρόπους να ενώσει τα κομμάτια της, να αναδείξει την «ψυχή» της. Δεν είναι εύκολο. Η σήμανση για παράδειγμα αν και φαίνεται εύκολη υπόθεση, γίνεται πολύ δύσκολη στην πράξη. Τι πρέπει να αναδειχθεί, πώς θα φτάσει εκεί που πρέπει ο επισκέπτης; Παλιότερα πχ, υπό το πρίσμα και της θρησκευτικής πίστης, πιστεύαμε ότι αρκεί να βάλουμε μια πινακίδα προς την εκκλησία ενός χωριού κι αυτό αρκεί. Τι είναι αυτό όμως που ξεχωρίζει ένα μοναστήρι ή έναν ναό; Αυτό θέλει δουλειά για να βγει, για να αποτελέσει μια πραγματική εμπειρία για τον επισκέπτη. Και δεν μπορεί να τα κάνει κι όλα το κράτος. Πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες να ενδιαφερθούν και οι τοπικοί φορείς.
Πλεονέκτημα
Και βέβαια υπάρχουν ακόμα πιο πολύπλοκα θέματα. Για παράδειγμα, σήμερα ο επισκέπτης των Ιωαννίνων στο Μώλο, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα συμπυκνώνεται η απίστευτη πολυπολιτισμική ιστορία του τόπου κι ότι εκεί συνέβησαν τρομερά γεγονότα από την ακμή των ηγεμόνων της πόλης, μέχρι τη γενοκτονία της τοπικής εβραϊκής κοινότητας. Ακόμα και οι υποψιασμένοι κάτοικοι της πόλης, δεν έχουν πάντα όλη την εικόνα. Υπάρχουν τα δεδομένα, αναδεικνύονται κάποιες πτυχές, αλλά δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς το μέγεθος των ιστορικών στοιχείων που κουβαλά σε ενιαία πια μορφή ο τόπος.
Και υπάρχουν βέβαια και ακόμα πιο πολύπλοκες διαδρομές που έχουν ειδικές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα η διαδρομή στα αρχιτεκτονήματα της πόλης που διασχίζει το χρόνο και τα ρεύματα σε πολύ μεγάλο βάθος, αν και σε μήκος είναι μικρή.
Προφανώς για να πετύχουμε κάτι τόσο δύσκολο όπως να αναδείξουμε την ταυτότητα της πόλης, απαιτεί συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα. Είναι εφικτό όμως… Και σίγουρα θα κάνει την πόλη μας πολύ πιο ενδιαφέρουσα για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της.
Γιατί μας απωθεί τόσο πολύ πια η βροχή;
Γιατί μας απωθεί τόσο πολύ πια η βροχή στα Γιάννενα; Γιατί θεωρούμε ότι είναι κάτι πρωτότυπο οι καλοκαιρινές καταιγίδες; Όσο θυμάμαι παιδί τα καλοκαίρια στην πόλη ή το χωριό, θυμάμαι και τις χοντρές σταγόνες της βροχής που έπεφταν στο ξερό χώμα ή στο δρόμο κι άλλαζαν την ατμόσφαιρα και τις μυρωδιές του αέρα. Και μάθαινες να κάνεις υπομονή εκείνες τις ώρες, να κλείνεσαι για λίγο στο σπίτι με κανά βιβλίο μέχρι να περάσει η μπόρα και να ξαναβγείς στο δρόμο. Αλλά και στη Θεσσαλονίκη θυμάμαι φοιτητής, οι καλοκαιρινές καταιγίδες πλημμύριζαν το δρόμο και δεν μπορούσες ούτε απέναντι να περάσεις.
Τι άλλαξε και μας φοβίζει τόσο ο καιρός ή έστω μας κάνει να δυσανασχετούμε; Άλλαξαν οι ανάγκες μας βέβαια. Και μας πιέζει πολύ κι ο χρόνος πια ώστε να περιμένουμε πότε θα σταματήσει να βρέχει. Κι έχουμε και πολλές έγνοιες στο κεφάλι μας ίσως… Κι ίσως ίσως να γίναμε πιο ευδαιμονικοί, πιο βολεμένοι και να μην αντέχουμε τις ανατροπές στην καθημερινότητά μας.
Πάντως οι συχνές βροχές από μόνες τους δεν είναι τίποτα. Η μόνιμη αλλαγή του καιρού θα είναι πρόβλημα. Και το ότι ο Ιούλιος ήταν τόσο θερμός παγκόσμια θα έπρεπε να μας κινητοποιεί πολύ περισσότερο για τα μελλούμενα…
Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
fkaramitsos@yahoo.gr
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.727)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.214)
- Εκδηλώσεις(1.585)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.949)
Αρθρογραφία
Είσοδος