Επικαιρότητα

Παραμένει το πρόβλημα με όσους έμειναν εκτός

Off

Στην επικαιρότητα συνεχίζει να βρίσκεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα που έχουν μείνει έξω από Παιδικούς Σταθμούς.
Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής συγκάλεσε χτες σύσκεψη για το θέμα των ωφελούμενων του νέου συστήματος υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» 2016-17, στην οποία συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο Ειδικός γραμματέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του Υπουργείου Οικονομίας, Γιώργος Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Δ. Καλογερόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Θ. Γκοτσόπουλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και μέλη της ΚΕΔΕ. 
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή εικόνα για τις οικογένειες που δεν έλαβαν voucher για την συμμετοχή των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ προσθέτοντας ωστόσο, ότι ο αριθμός των ωφελούμενων για την φετινή χρονιά είναι υψηλότερος από κάθε άλλη. Επεσήμανε ακόμα ότι η χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους αυξήθηκε κατά 80% περίπου, καθώς διατέθηκαν 93,7 εκατ. ευρώ έναντι 52 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. 
Τέλος, υπογράμμισε ότι για την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών και την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων σε αυτές, προωθείται νομοθετική ρύθμιση. 
«Συμφωνήσαμε όλοι να προχωρήσει το υπουργείο σε μία διάταξη που να ρυθμίζει κάποια ζητήματα των εργαζομένων στον συγκεκριμένο χώρο των παιδικών σταθμών, να συστήσουμε μία επιτροπή η οποία να δει με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του νέου προγράμματος από την 1η Οκτωβρίου τι ζητήματα προκύπτουν, για να μπορέσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα. Επειδή όμως εμείς δεν θέλουμε να κρύβουμε και την έκταση των προβλημάτων, λέμε ότι παρά τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από πέρυσι και σχεδόν τα επταπλάσια χρήματα από πρόπερσι, (δημόσια χρήματα , για να στηρίξει το πρόγραμμα αυτό) παραμένουν οι ανάγκες, οι οποίες πρέπει να προσεγγιστούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να αντιμετωπιστούν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρουμπλής.

Η ΚΕΔΕ
Με βασικά αιτήματα να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε διορθωτικές παρεμβάσεις και αλλαγές προκειμένου να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος φιλοξενίας παιδιών σε δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, προσήλθε η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών.
Κατά την έναρξη της συζήτησης ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η ΚΕΔΕ εμμένει στην πεποίθηση της πως κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει εκτός δομών και πολύ έγκαιρα είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις της για τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου συστήματος φόβοι, οι οποίοι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώθηκαν.
Συγκεκριμένα υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ παραμένει αμετακίνητη από την πάγια θέση της, που είχε διατυπωθεί από νωρίς στις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, σύμφωνα με τις αλλεπάλληλες ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ που είναι  η εξής: 
Να εξασφαλιστούν έγκαιρα πόροι ύψους 250 εκ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων δομών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα λειτουργία νέων. Παράλληλα επισήμανε πως η ΚΕΔΕ είχε εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεση της με την πλήρη εξατομίκευση του voucher σε συνδυασμό και με τις μειώσεις κατά 5% σε κάθε κατηγορία.

Ο Φ. Τσουμάνης
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μίλησε χτες ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππας Τσουμάνης. Όπως είπε, οι παιδικοί σταθμοί που ανήκουν στο Δήμο έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες που σχετίζονται αφενός με τον αριθμό των κτιρίων και αφετέρου με το προσωπικό που είναι ούτως ή άλλως ελάχιστο για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες.  
Και ενώ σε άλλες περιοχές ο προϋπολογισμός ήταν αυξημένος στην Ήπειρο παρέμεινε καθηλωμένος στο ίδιο με το περσινό ποσό, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Τσουμάνη αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα. 
«Ζητήθηκε και από την ΚΕΔΕ να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ για να μπορέσουν να λυθούν άμεσα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει» σημείωσε.

Σύμβαση ως την Πέμπτη 
για όσους έχουν Voucher

Ο ΟΚΠΑΠΑ ενημερώνει ότι όσοι από τους γονείς έχουν Voucher (ΕΣΠΑ) για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς θα πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., Αβέρωφ 6, 3ος όροφος, γραφείο 5, μέχρι την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της σύμβασης, αλλιώς θα χαθεί η δυνατότητα εγγραφής μέσω ΕΣΠΑ.    

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου