Πολιτισμός

Συνέδριο για τους θεούς της Μεσογείου

Off

Μύθοι και πραγματικότητες που αναφέρονται στους θεούς της ειρήνης και του πολέμου του αρχαίου κόσμου, θα βρεθούν στο επίκεντρο του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Θεοί της ειρήνης και του πολέμου στη Μεσόγειο» που πραγματοποιείται στην Ικαρία από αύριο Παρασκευή έως και την Κυριακή.
Το συνέδριο υλοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και συνδιοργανώνεται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και Σάμου – Ικαρίας, τα Ικαριακά δρώμενα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Όπως ανέφερε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κ. Σουέρεφ η μελέτη των ενδεικτικών περιπτώσεων από την αρχαιότητα, ο ρόλος στους πολέμους που κυριάρχησαν, αλλά και στις εκεχειρίες που ακολούθησαν, θα φέρουν πιο κοντά στους μύθους της αρχαιότητας, τη σύγχρονη σκέψη.
Ειδικότερα μάλιστα στάθηκε στο γεγονός της συμμετοχής επιστημόνων από πολλές χώρες της Μεσογείου, σε μία περίοδο που στη Μεσόγειο συρρέουν πρόσφυγες, που έχουν φύγει από τις χώρες τους εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων.
Για μία επίκαιρη θεματική του συνεδρίου έκανε λόγο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης ενώ τις ιδιαιτερότητες και διαφοροποιήσεις μεταξύ της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και της αρχαιότητας ως προς την αντιμετώπιση και την παρουσία του πολέμου και της ειρήνης παρουσίασε η Καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αριάδνη Γκάρτζιου.
«Υπάρχουν πτυχές που αποδίδονται σε θεούς, οι οποίοι όμως καλύπτουν μία πτυχή του πολέμου, όπως είναι ο θεός Άρης στη Μυθολογία. Στην αρχαία Ελλάδα όμως λατρεύτηκε η ειρήνη και αυτή τη διαδρομή αξίζει να την συζητήσουμε για να αναστοχαστούμε με βάση τις σημερινές συνθήκες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή στις 19.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου στην Ικαρία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου