Επικαιρότητα

Αυξάνονται οι φωνές κατά του νόμου

Off

Ακολουθώντας τη γραμμή της Ένωσης Περιφερειών, η ΠΕΔ Ηπείρου, όπως άλλωστε αναμένεται να κάνει και η ΚΕΔΕ ζήτησε την αναστολή εφαρμογής του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, έργων, προμηθειών, μελετών και υπηρεσιών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι παραλείψεις και αφετέρου να μην τεθεί θέμα απώλειας ευρωπαϊκών πόρων.
Στη χθεσινή της συνεδρίαση η ΠΕΔ Ηπείρου συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο Γ. Λώλο να τονίζει πως σε θεωρητικό επίπεδο, η νέα νομοθεσία είναι προφανώς καλύτερη από ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, υπό την αίρεση όμως ότι θα ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες του Α’ και Β’ βαθμού της αυτοδιοίκησης.
«Στους δήμους υπάρχουν συλλογικά όργανα όπως το δημοτικό συμβούλιο και η οικονομική επιτροπή και η νέα νομοθεσία δε διευκρινίζει ποια θα είναι η αναθέτουσα αρχή. Βρισκόμαστε στη μέση του έτους και δε γίνεται να υλοποιηθεί η νομοθεσία με τον ενιαίο πίνακα για τα δημόσια έργα, ενώ δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη το ηλεκτρονικό μητρώο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάμε την αναστολή εφαρμογής του νόμου μέχρι να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα, οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που θα ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες», σημείωσε ο κ. Λώλος.
Καταλήγοντας με αφορμή την εξέλιξη της διαβούλευσης για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» ο πρόεδρος της ΠΕΔ τόνισε πως είναι ώριμες οι συνθήκες για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και τη διόρθωση στρεβλώσεων, αρκεί όμως να βρεθούν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί στην αυτοδιοίκηση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου