Επικαιρότητα

Επίκληση στην λογική για τη μεταφορά στους ΧΥΤΑ

Off

Επίκληση στην λογική, ώστε αυτή να πρυτανεύσει, μακριά από λογικές μετάθεσης των προβλημάτων σε άλλες περιοχές και περιφέρειες απευθύνουν οι Δήμαρχοι των περιοχών στις οποίες λειτουργούν ΧΥΤΑ στην Ήπειρο, λίγες ημέρες μετά την προσφυγή τους στα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος αντίστοιχα.
Όπως είναι γνωστό η προσφυγή αφορά στις πρόσφατες αποφάσεις των Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Ηπείρου, που ανάβουν το «πράσινο φως» για να μεταφερθούν τα απορρίμματα της Λευκάδας στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου.
Σε νομικό επίπεδο, η προσφυγή μπορεί να καθυστερήσει την υλοποίηση της διαδικασίας και των αποφάσεων, εφόσον θεωρηθεί ότι αυτή δεν μπορεί να ακυρωθεί.
Σε πολιτικό επίπεδο όμως το θέμα είναι σοβαρότερα όπως τόνισε η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως λογική, να μεταφέρεται ένα πρόβλημα από μία περιοχή σε μία άλλη, που θα κληθεί σε λίγους μήνες να αντιμετωπίσει το ίδιο ή και ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.
Εξήγησε έτσι τους λόγους στους οποίους στηρίζεται η προσφυγή που μεταξύ άλλων είναι ότι δεν τηρείται ούτε η αρχή της εγγύτητας ούτε η αρχή της συναίνεσης, αλλά ούτε και η λογική της αυτοδιαχείρισης.
«Προφανώς όμως υπάρχουν και λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος στη δική μας περίπτωση. Ήδη στο Καρβουνάρι υποδεχόμαστε τα απορρίμματα της Ηγουμενίτσας και των Φιλιατών, από τη στιγμή που έκλεισε ο ΧΥΤΑ της Κορίτιανης και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτε μονιμότερο από το προσωρινό.
Θα πρέπει άμεσα να ασχοληθούν όλοι με το τι υποδομές υπάρχουν και πρέπει να γίνουν στη Λευκάδα και στα άλλα νησιά. Δεν έχουμε τίποτε με τους συναδέλφους αιρετούς, όμως εκτός από τα καλά, αναλαμβάνουν και τα στραβά του παρελθόντος.
Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα, ούτε οι θεσμοί, ούτε οι πολίτες έχουν παιδεία διαχείρισης των απορριμμάτων. Τι θα πει ότι ο ΧΥΤΑ της Κέρκυρας δε λειτουργεί;
Φτιάχτηκε την ίδια περίοδο με τον ΧΥΤΑ του Καρβουναρίου και τόσα χρόνια μετά θα κληθούμε εμείς να διαχειριστούμε τα απορρίμματα της Κέρκυρας;», κατέληξε η κα Μπραΐμη.

 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ