Επικαιρότητα

Αλλαγή σελίδας στις φυλακές Σταυρακίου

Off

Η προσδοκία, που με επιστημονικούς όρους τείνει να καταστεί βεβαιότητα, ότι οι κρατούμενοι που έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά κατά την κράτησή τους, καθορίζει την πολιτική επιλογή του υπουργείου Δικαιοσύνης να ενισχύσει αντίστοιχες δράσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.
Μία τέτοια δράση εγκαινιάστηκε και λειτουργεί από χθες στο σωφρονιστικό κατάστημα Ιωαννίνων στο Σταυράκι.
Πρόκειται για την αίθουσα κατάρτισης κρατουμένων, η οποία εγκαινιάστηκε χθες από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχιου Φυτράκη, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων.
Η προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως τόνισε ο κ. Φυτράκης είναι να μπει οριστικό τέλος στην κατάσταση που επικρατούσε σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, που δεν τιμούσε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Μάλιστα, ο ίδιος και στις δηλώσεις αλλά και στην ομιλία του θυμήθηκε την κατάσταση που διαπίστωσε στις φυλακές Σταυρακίου το 2009 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή την εικόνα δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ».
Ο κ. Φυτράκης τόνισε πως η φυλακή Σταυρακίου που αποτέλεσε το «μαύρο πρόβατο» της χώρας με απανωτές καταδίκες και πρόστιμα σε βάρος της χώρας από τις ευρωπαϊκές επιτροπές έχει αλλάξει πλέον την εικόνα της και αυτό οφείλεται και στην πολιτική βούληση και στους εργαζόμενους και στους κρατούμενους.
«Στέλνουμε ένα μήνυμα εξωστρέφειας του σωφρονιστικού συστήματος, ότι μία φυλακή δεν είναι καλή όταν λειτουργεί απομονωμένη από την κοινωνία αλλά αντίθετα, όταν βοηθά τους κρατούμενους να έχουν δημιουργική απασχόληση. Με τον τρόπο αυτό και η φυλακή παραμένει ήρεμη και η δημόσια ασφάλεια δεν διαταράσσεται. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως όσο περισσότερο διευρύνουμε τους ορίζοντες των κρατουμένων τόσο περισσότερα οφέλη έχει και ο ίδιος και η κοινωνία», σημείωσε ο κ. Φυτράκης, απευθύνοντας έκκληση στους φορείς της τοπικής κοινωνίας να στηρίξουν την προσπάθεια.

Μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση
Στον χαιρετισμό της η Διευθύντρια των φυλακών Ελένη Αγαπητού τόνισε πως με την λειτουργία της αίθουσας κατάρτισης επιτυγχάνεται μία βασική προϋπόθεση για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων και δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία.
«Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι τέτοιες δομές ενισχύουν την αυτοεκτίμηση των κρατουμένων αποτελώντας μία γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στο μέσα και το έξω», τόνισε χαρακτηριστικά για να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην πολιτική βούληση του υπουργείου Δικαιοσύνης και προσωπικά του κ. Φυτράκη.
Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμη ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα παιδείας και δια βίου μάθησης Π. Κολόκας και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αλ. Βακαλοπούλου, αφού μετά τα εγκαίνια ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Επιτρέποντες» που παρουσιάστηκε στους έγκλειστους του καταστήματος.

«Παγώνει» το νέο κατάστημα
Στις δηλώσεις του ο κ. Φυτράκης ρωτήθηκε για το εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εξακολουθεί να ασχολείται με το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την ανέγερση νέου σωφρονιστικού καταστήματος, λέγοντας πως κάτι τέτοιο, με τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον ανέφικτο.
«Ήδη δύο καταστήματα σε Χανιά και Σέρρες υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού ενώ έχουμε μία φυλακή υπό ανέγερση στη Δράμα. Το να συζητάμε σήμερα, που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε έναν έλεγχο στον αριθμό των κρατουμένων σε όλη τη χώρα, και σε αυτή την οικονομική συγκυρία, για νέες φυλακές, είναι κάτι που θέλει πολλή σκέψη και συζήτηση. Ο στόχος μας είναι οι φυλακές να λειτουργούν με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στους ίδιους χώρους που υπήρχαν και πριν, εφαρμόζοντας ένα διαφορετικό μοντέλο». 

Βοήθησαν οι αποφυλακίσεις
Τέλος ο κ. Φυτράκης εμφανίστηκε υπέρμαχος των αποτελεσμάτων εφαρμογής των δύο νόμων για τις ευκολότερες και γρηγορότερες αποφυλακίσεις.
«Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν θετικότερα αποτελέσματα και δεν διακυβεύεται η δημόσια ασφάλεια, αλλά επίσης ότι επιτυγχάνεται και ο έλεγχος του αριθμού των κρατουμένων. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αναπαράγουμε την απανθρωπιά που υπήρχε στα σωφρονιστικά καταστήματα. Κάποια στιγμή όλοι οι κρατούμενοι θα βγουν. Εάν βγουν όμως και τους έχουμε κερδίσει πριν αποφυλακιστούν, αυτό θα είναι κέρδος για τους ίδιους, την κοινωνία και την ασφάλεια.
Οι αντιδράσεις ήταν περιθωριακές, βασισμένες σε ένα παλιό μοντέλο εκδικητικής δικαιοσύνης. Η σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική όμως στοχεύει στην επανένταξη», κατέληξε ο κ. Φυτράκης.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ