Επικαιρότητα

Στην εκκίνηση το έργο στο Σπίτι του Δεσπότη

Off

Στην εκκίνηση το έργο στήριξης και αποκατάστασης στο Σπίτι του Δεσπότη, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία αρχιτεκτονικής της πόλης μας και μοναδικός φορέας μνήμης του αστικού τρόπου ζωής των Ιωαννίνων.
Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και αναμένεται να προχωρήσει στην έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Μητρόπολης Ιωαννίνων για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση διατηρητέου μνημείου οικίας Δεσπότη- Άμεσα στερεωτικά μέτρα στην Οικία Χουσεΐν Μπέη (Σπίτι Δεσπότη) στα Ιωάννινα», έργο προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο αρχικά θα διασωθεί το κτίριο ώστε στη συνέχεια με την εκπόνηση των σχετικών μελετών και την εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων να προχωρήσει και η αποκατάσταση. 
Στην Επιτροπή όμως θα συζητηθούν κι άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ξεχωρίζουν η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού για την υλοποίηση του έργου: «Εκπόνηση μελετών στερέωσης χριστιανικών και οθωμανικών μνημείων Δήμου Κόνιτσας» προϋπολογισμού 38.400 ευρώ και η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Κόνιτσας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος «Αποκατάσταση πέτρινου γεφυριού Κόνιτσας», προϋπολογισμού 66.574 η οποία αποτελεί τμήμα της ευρύτερης προσπάθειας που θα γίνει για την προστασία και την ανάδειξη του σπουδαίου μνημείου λαϊκής αρχιτεκτονικής της Κόνιτσας
Θα συζητηθούν ακόμα προγραμματικές συμβάσεις για τις «Εργασίες διαμόρφωσης στον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Κερασώνος» την «Καθαίρεση νεότερων κονιαμάτων σε τμήματα τοιχογραφημένων επιφανειών στον Ι.Ν. Αγίου Συμεώνος Κορύτιανης», την «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουκουλίου- Εφαρμογή ενεμάτων», την «Αναστύλωση – στερέωση δημοτικού σχολείου Κράψης», την «Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Μίχλας Πέντε Εκκλησιών Θεσπρωτίας», αλλά και Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Κοινωφελούς Αναγνωστοπουλείου ιδρύματος για την υποβολή πρότασης ανακατασκευής του ιδρύματος. Ενδιαφέρον έχει και η «Επέκταση χώρου στάθμευσης οχημάτων και περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης» προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Η Ιόνια
Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος θα συζητηθεί και η γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την τροποποίηση της υπ. αρ. 141564/25-07-2005 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου (κατηγορία Α1, ομάδα 1η, α/α 01): «Ιόνια Οδός: τμήματα Κουβαράς (βόρ. Παράκαμψη Αγρινίου)- Κομπότι (νότ. παράκαμψη Άρτας) και Φιλιππιάδα (βόρ. παράκαμψη Άρτας) –Ιωάννινα (Ελεούσα)», ως προς τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Μενιδίου και Τερόβου και του πλευρικούς σταθμούς διοδίων Α/Κ Γοργόμυλου στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης ». 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ