Επικαιρότητα

Ρατσιστική βεβήλωση στη Συναγωγή των Ιωαννίνων

Off

Ρατσιστική πρόκληση στη Συναγωγή των Ιωαννίνων. Άγνωστοι βεβήλωσαν το ιστορικό μνημείο με αγκυλωτούς σταυρούς, κηλιδώνοντας την ιστορική μνήμη μιας πόλης που έχει θρηνήσει την απώλεια 1850 Γιαννιωτοεβραίων το 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις. 
Οι σβάστικες ζωγραφίστηκαν με σπρέι στον εξωτερικό τοίχο της Συναγωγής, η οποία βρίσκεται μέσα στο Κάστρο και η βεβήλωση έγινε αντιληπτή χτες το πρωί από τα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία η οποία και ξεκίνησε άμεσα έρευνες.
Από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, σημειώνονται και τα εξής:  Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασμό του Ελληνικού Εβραϊσμού για την απεχθή πράξη και ζητά από τις αρμόδιες Aρχές να ενεργήσουν τόσο για τη σύλληψη των δραστών όσο και για την επαρκή φύλαξη της Συναγωγής, ώστε να περιοριστούν παρόμοια περιστατικά που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης των Ιωαννίνων».
Παλιότερα, στόχος των νεοναζί είχε γίνει το Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων, όπως έγινε την περίοδο του 2009, κάτι που προκάλεσε τότε τη μαζική αντίδραση εκατοντάδων πολιτών των Ιωαννίνων που υπερασπίστηκαν την εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων και την πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης. 
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου