Πολιτισμός

Επιτυχημένη η έκθεση στη Μόσχα

Off

Επιτυχία που σημειώνει στη Ρωσία η έκθεση της γιαννιώτικης αργυροχρυσοχοΐας, κι αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Εκθεσιακού Συγκροτήματος -Μουσείου ‘Νέα Ιερουσαλήμ’ και τα εγκωμιαστικά αφιερώματα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και από το αίτημα της Διεύθυνσης του Μουσείου προς το Δήμο Ιωαννιτών, για δίμηνη παράταση της έκθεσης. 
Ήδη συμφωνήθηκε να δοθεί μια πρώτη 20ημερη παράταση μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, και αυτό το διάστημα εξετάζεται από όλους τους εμπλεκόμενους (Δήμο, Μητρόπολη, Περιφέρεια, Εφορεία Αρχαιοτήτων, ιδρύματα και ιδιώτες που παραχώρησαν συλλογές) αν μπορεί να υπάρξει νέα παράταση και για πόσο χρονικό διάστημα, καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν διάφορα τεχνικά ζητήματα. 
Να σημειωθεί επίσης ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις,  κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, ώστε η έκθεση να «ταξιδέψει» και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 
Το ρωσικό κοινό έχει δείξει μέχρι σήμερα μεγάλο ενδιαφέρον για τους «θησαυρούς» της Γιαννιώτικης Αργυροχρυσοχοϊας γεγονός που γεμίζει ικανοποίηση τους διοργανωτές. 
Υπενθυμίζεται πως την έκθεση που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας, οργάνωσαν ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, έχοντας την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, τη βοήθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τη συνεργασία του ΚΕΠΑΒΙ, καθώς και τη συμμετοχή ιδρυμάτων και ιδιωτών που παραχώρησαν εκθέματα και συλλογές τους.
Από τα στοιχεία του Εκθεσιακού Συγκροτήματος-Μουσείου ‘Νέα Ιερουσαλήμ’ της Περιφέρειας της Μόσχας, την  Έκθεση  «Η Τέχνη του Ασημιού των Ιωαννίνων – η Ασημουργία των Ιωαννίνων στο πέρασμα των αιώνων» έχουν επισκεφθεί από τις 16 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου, περίπου 5.000 άτομα. Αριθμός που αναμένεται να πολλαπλασιασθεί, καθώς και στη Ρωσία επίσης τα σχολεία ανοίγουν τον Σεπτέμβριο κι έχουν ήδη  ξεκινήσει οργανωμένες επισκέψεις, ενώ είναι προγραμματισμένες πολλές ακόμη επισκέψεις σχολείων από τη Μόσχα. 
Ένα επίσης πολύ σημαντικό γεγονός που συνδέεται με τη γιαννιώτικη έκθεση, είναι πως την περασμένη εβδομάδα το Μουσειακό Συγκρότημα της ‘Νέας Ιερουσαλήμ’ επελέγη μεταξύ όλων των Μουσείων της περιφέρειας της Μόσχας, ως αυτό που θα φιλοξενήσει και θα διενεργήσει την Ετήσια Απονομή Βραβείων για το 2016, του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος της Περιφέρειας της Μόσχας, στους τομείς λογοτεχνίας και τέχνης. Η θεματολογία ως προς τον διαγωνισμό της τέχνης συμπεριλαμβάνει ήδη από τη Διεύθυνση του Μουσείου τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό με τα εκθέματα της Γιαννιώτικης Έκθεσης Αργυροχοΐας. 
Αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος ώστε να ζητήσει η Διεύθυνση του Μουσείου δίμηνη παράταση της έκθεσης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, λέγοντας πως αυτό το γεγονός πρόκειται να δώσει στην έκθεση ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα. Κι αυτό γιατί με αφορμή την Εκδήλωση Απονομής των Βραβείων (τον Οκτώβριο), θα την επισκεφτούν και θα ξεναγηθούν σε αυτή κορυφαίες πολιτικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες της Ρωσίας κι  επιπρόσθετα πολύς κόσμος θα επιδιώξει να την επισκεφτούν από κοντά, επειδή η θεματολογία των βραβείων συμπεριλαμβάνει εκθέματα της Γιαννιώτικης Έκθεσης .
Πάντως ήδη όλο αυτό το διάστημα, υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα και αναφορές στα τοπικά ΜΜΕ της Μόσχας, που κάνουν ειδική μνεία στην ξεχωριστή παραδοσιακή τέχνη της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας, τα εξαιρετικά Εκκλησιαστικά κειμήλια της περιοχής των Ιωαννίνων καθώς και αναφορές που αναδεικνύουν την περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου για τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ως τουριστικού προορισμού. 

 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ