Επικαιρότητα

Έντονες αντιδράσεις για τη βεβήλωση της Συναγωγής

Off

Έντονες αντιδράσεις σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, προκάλεσε η είδηση της βεβήλωσης της Συναγωγής Ιωαννίνων με ναζιστικές σβάστικες.
Ο Δήμος Ιωαννιτών καταδικάζει τη βεβήλωση της Εβραϊκής Συναγωγής σημειώνοντας ότι «θλίψη και αποτροπιασμό για τη βεβήλωση της εβραϊκής συναγωγής εκφράζει ο Δήμος Ιωαννιτών, καταδικάζοντας την σε όλους τους τόνους».  
Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, τονίζει τα έξης: 
«Οι εικόνες των αγκυλωτών σταυρών που κάποιος, κάποιοι, «ζωγράφισαν» στους τοίχους της εβραϊκής συναγωγής και παρακείμενων σπιτιών, προκαλούν αποτροπιασμό σε κάθε υγιή νου, σε κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο. 
Οι εικόνες του συμβόλου του ναζισμού, προκαλούν θλίψη σε μια πόλη που κουβαλάει ακόμη το φορτίο της μνήμης από τις θηριωδίες των Ναζί. Τα Γιάννενα και η  Ήπειρος κουβαλούν το βαρύ φορτίο από τη μνήμη 2.000 Γιαννιωτοεβραίων  που χάθηκαν, από τη μνήμη δεκάδων χωριών που κάηκαν, ξεκληρίστηκαν, σημαδεύτηκαν, από το μίσος των Ναζί. 
Η εικόνα της σβάστικας δεν βεβηλώνει μόνο την εβραϊκή συναγωγή, βεβηλώνει τη μνήμη χιλιάδων συνανθρώπων μας, θυμάτων  του φασισμού. 
Δυστυχώς ο φασισμός, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός, εξακολουθούν να σπέρνουν το μίσος και το δηλητήριο τους και στις μέρες μας. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή, καμία παθητικότητα ή αδράνεια.
Στη μνήμη των νεκρών του παρελθόντος και στις γενιές που δημιουργούν το μέλλον, δικό μας χρέος είναι όχι μόνο να θυμόμαστε, αλλά και να υψώνουμε σθεναρή αντίσταση στις φασιστικές νοοτροπίες και τους εκφραστές τους».
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται:
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση της εβραϊκής συναγωγής των Ιωαννίνων με ναζιστικά σύμβολα, η οποία μάλιστα επεκτάθηκε και σε κατοικίες της γύρω περιοχής. Το φυλετικό μίσος, ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του Χίτλερ να εκφοβίσουν πολίτες και να σπείρουν το μίσος. Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να υψώσουν τείχος απέναντι στον ρατσισμό και τον φασισμό και να αντιπαλέψουν τις αιτίες που οδηγούν στην ανάδυση του».
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας της, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη βεβήλωση της ιστορικής Συναγωγής των Ιωαννίνων, με το σχηματισμό αγκυλωτών σταυρών στον εξωτερικό περιμετρικό της τοίχο. Το συγκεκριμένο περιστατικό συνιστά μάλιστα και απόπειρα εκφοβισμού της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, αφού οι δράστες δεν αρκέστηκαν στη βεβήλωση της Συναγωγής, αλλά σχημάτισαν αγκυλωτούς σταυρούς και σε παρακείμενες οικίες.
Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες ενέργειες αντισημιτισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, οι οποίες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία και αναμένουμε από τις Αρχές να ενεργήσουν άμεσα για τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών».
Η Τοπική Ομάδα «Το Ποτάμι Ιωαννίνων» εκφράζει «τη θλίψη και τον προβληματισμό της για τη βεβήλωση της Συναγωγής της πόλης. Η ανθηρή εβραϊκή κοινότητα της πόλης, έχοντας προσφέρει πολλά στην οικονομία και τον πολιτισμό των Ιωαννίνων, εξοντώθηκε από τους ναζί, αφήνοντας πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην πόλη, αισθητό ακόμη και σήμερα. 
Η ανοχή προς τον αντισημιτισμό είναι συχνά το πρώτο βήμα για τη δαιμονοποίηση των μειονοτήτων και την έκπτωση των ατομικών ελευθεριών. Παρά την κόπωση από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, η ελληνική κοινωνία διατηρεί την πίστη της στη δημοκρατία και την ανεκτικότητα. Δε χειραγωγείται, ούτε εκφοβίζεται. Οι αρχές της πόλης οφείλουν να δρομολογήσουν την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του κόμματος «Νέα Δεξιά» Φαήλος Κρανιδιώτης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η αναγραφή ναζιστικών συμβόλων στη Συναγωγή των Ιωαννίνων, συμβόλων ενός εχθρού του λαού μας αλλά και όλης της ανθρωπότητας, είναι μία απεχθής πράξη. Οι ένοχοι πρέπει να αναζητηθούν και τιμωρηθούν παραδειγματικά».

 

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου