Τελευταία Νέα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 09:09
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτεμβρίου 2016
Πολιτισμός

«Η αέναη περιπλάνηση» στα ΓΑΚ Ηπείρου

Off

Tα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου φιλοξενεί τα έργα της καταξιωμένης γλύπτριας και ζωγράφου Έπης Νικολακοπούλου στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία διοργανώνεται υπό την αιγίδα της UNESCO με τίτλο: «Η αέναη περιπλάνηση». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 11.30 π.μ., την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου.
 «Με υλικά σύγχρονα, όπως το Plexiglas και η σιλικόνη, επιτυγχάνει τη διαφάνεια και την ανάγλυφη υφή στην επεξεργασία των χρωματικών συνδυασμών καθιερώνοντας ευρηματικά το προσωπικό της ύφος . κυρίαρχος παντού ο αιλουροειδής χρωματικός κυματισμός, με έντονα ακρυλικά χρώματα, αναδεικνύει και συμβολίζει την εναρμοσμένη πολυφωνία της Φύσης, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για την έπη Νικολακοπούλου. 
Επηρεασμένη από τους μύθους του Αισώπου έπλασε τη δική της μυθολογία με κεντρικό ήρωα τον αγέρωχο και μεγαλοπρεπή Τίγρη. Το έντονο αινιγματικό βλέμμα του, άλλοτε γίνεται ερωτικό άλλοτε απειλητικό και κάποιες φορές υπαινικτικό μαγνητίζοντας τον θεατή. Στον ουτοπικό παράδεισο της ζωγράφου όλοι οι νόμοι της ζούγκλας ανατρέπονται και τα ζώα απειλούμενα από τον σύγχρονο άνθρωπο συνυπάρχουν ειρηνικά» τονίζει η κ. Κλέα Σουγιουτζόγλου, Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης. 
Η αναγνώριση του έργου της αναδεικνύει τα ιδεώδη του ελληνισμού: πνεύμα, εντιμότητα, ομορφιά, ελπίδα και νίκη. 
Η περιήγηση- βιωματική μάθηση στους χώρους της έκθεσης με τις επισκέψεις των ομάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας καθώς και με τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής θα πραγματοποιείται στα γνωστικά αντικείμενα που αναδύονται από τις ενότητες της θεματογραφίας. 
Το εκπαιδευτικό υλικό θα αναπτυχθεί σε έντυπη και ψηφιακή μορφή για την υποστήριξη του γνωστικού αντικειμένου σε μορφωτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς καθώς και στις ελληνικές κοινότητες του απόδημου ελληνισμού. 
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή καθημερινά 11.00-14.00 στο ισόγειο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου (Σουφαρί Σαράι), Δ. Φιλοσόφου & Γλυκήδων, στο Κάστρο.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου