Πολιτισμός

Ο Κάφκα ενώνει τα Ιωάννινα με την Τσεχία

Off

Παρουσία του πρέσβη της Δημοκρατίας της Τσεχίας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης τα επίσημα εγκαίνια των δύο παράλληλων εκθέσεων που λειτουργούν στη Δημοτική Πινακοθήκη, και οι οποίες είναι αφιερωμένες στη ζωή και το έργο του Φραντς Κάφκα. 
Η πρώτη έκθεση πραγματεύεται ουσιαστικά την προσωπική διαδρομή του σπουδαίου συγγραφέα και η δεύτερη είναι η φωτογραφική έκθεση του Κάρελ Τσουντλίν με τίτλο «Φωτογραφίες από την Τσεχική Δημοκρατία».
Το αφιέρωμα στον Φραντς Κάφκα διοργανώνεται από το δήμο Ιωαννιτών, την Τσεχική Πρεσβεία, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το ΠΚΔΙ, τη Δημοτική Πινακοθήκη και τον Όμιλο Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.
Πρόθεση του δήμου Ιωαννιτών, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας όσο και της Τσέχικης Πρεσβείας είναι οι δύο λαοί να έρθουν πιο κοντά μέσα από την ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων και όχι μόνο. 
Το αφιέρωμα με τίτλο «ο Κάφκα στην Πράγα», αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην επιχειρούμενη προσέγγιση, ενώ  θα ακολουθήσουν πολιτιστικές δράσεις των Ιωαννίνων στην Πράγα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοτική Πινακοθήκη, Δημ. Γιωτίτσας υπογράμμισε πως «η εν λόγω έκθεση συμπίπτει με μια καλή συγκυρία για το δήμο Ιωαννιτών και τις πολιτιστικές δομές του που εργάζονται για εξωστρεφείς δράσεις και συνέργειες, για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την καθιέρωση του θεσμού των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ηπειρωτικά» που καθιερώθηκαν από την πρώτη αιρετή δημοτική αρχή μετά την μεταπολίτευση και για την αναβάθμιση του θεσμού. 
Στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών και των δύο λαών αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρέσβης της Τσεχίας στην Ελλάδα, Jan Bondy, ενώ με λεπτομέρειες από την προσωπική ζωή του Κάφκα, που είχε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα του, μίλησε ο Τόμας Κράους, εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδίας των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Τσεχίας.

«Ο Κάφκα και η Πράγα 
του Μεσοπολέμου» 
Το βράδυ, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην κατάμεστη αίθουσα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζής με θέμα «Ο Κάφκα και η Πράγα του Μεσοπολέμου», με τον Μ. Ελισάφ να μιλά για τη ζωή και το έργο του Κάφκα, όπως και η συγγραφέας και μεταφράστρια Μαργαρίτα Ζαχαριάδου. 
Παρουσιάστηκε ακόμη από την κριτικό λογοτεχνίας, συγγραφέα  και μεταφράστρια, Κατερίνα Σχινά – το βιβλίο «Η Μιλένα από την Πράγα» της Μαργκαρέτ Μπούμπερ-Νόυμαν. 
Η ημερίδα έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα, όπου ακούστηκαν συνθέσεις του Τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβορζάκ από τους Ειρήνη Δόβα, σοπράνο – Γεωργία Αναστάση, πιάνο και  Ελευθέριο Καραγιάννη, κλαρινέτο, σαξόφωνο, μεταγραφή για πνευστά.

«Η Δίκη» την Κυριακή
Ο κύκλος του αφιερώματος στον Κάφκα θα κλείσει με την προβολή της εμβληματικής ταινίας «Η Δίκη» σε σκηνοθεσία Όρσον Ουέλς,  με πρωταγωνιστές τον ίδιο, τον Άντονι Πέρκινς, την Ζαν Μορώ και τον Ακίμ Ταμίρωφ.
 Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα, που αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και η προβολή θα γίνει την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 20.30 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου