Τελευταία Νέα

Ο απολογισμός της συμμετοχής και η αριστερά
Τα του Καίσαρος…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
15 αιτήσεις το ελάχιστο για να λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός
«Στενεύει» η είσοδος τη νέα χρονιά στα πανεπιστήμια
Εκδηλώσεις για την επέτειο των Μαχών Γριμπόβου
Η Περιφερειακή Αρχή για την παραπομπή στο Πειθαρχικό
Ένα «εξάγιο» από την Καστρίτσα και ένα νόμισμα για τη Δωδώνη
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ Συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ Άνοιξε η πλατφόρμα για ενίσχυση στους παραγωγούς Κλημεντίνης
Οδός Χαρ. Τρικούπη αναβαθμισμένη και φιλική στους πεζούς
Μία διεθνής ημέρα για τη «Δύναμη των Μουσείων»
Στη διεθνή έκθεση Freskon ο Δήμος Αρταίων
20 – 23 ΜΑΪΟΥ Χρώματα και μουσική με δράσεις της ομάδας Goodness Tour
Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε ζητεί Μηχανικούς για τα τμήματα παραγωγής και συντήρησης στα Ιωάννινα
Τρίτη 17 Μαΐου 2022 04:48
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτεμβρίου 2016
Επικαιρότητα

Ευκαιρία οι νέες ρυθμίσεις οφειλών

Off

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με πού ευνοϊκούς όρους δίνει στους πολίτες η ΔΕΥΑΙ, προχωρώντας σε ένα νέο διακανονισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών, 
Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης και θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.   
«Η πρόθεση μας είναι να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που αντιμετωπίζουν» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Θωμάς Μπέγκας.
Ο νέος διακανονισμός αφορά  ληξιπρόθεσμες οφειλές: 
–  από ύδρευση και μπορεί να γίνει έως 36 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ποσό της οφειλής, και
– τέλος σύνδεσης με την αποχέτευση, σύμφωνα με τον τρόπο της αρχικής επιλογής εξόφλησης και μπορεί να γίνει έως 12 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το αρχικό ποσό της οφειλής.
Ως κίνητρο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθορίζεται η έκπτωση στους τόκους, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων και έως τις 12 δόσεις είναι ίδιο το ποσοστό έκπτωσης τόσο για τις οφειλές ύδρευσης όσο και αυτές του τέλους σύνδεσης με την αποχέτευση (πίνακας).
Για την έκδοση του διακανονισμού απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προκαταβολή ποσού, όπως αυτό ορίζεται παρακάτω:
Για οφειλή έως 500,00 ευρώ: Προκαταβολή  20% και έως 8 μηνιαίες δόσεις. 
Για οφειλή από 501,00 ευρώ έως 1.000,00 ευρώ:  Προκαταβολή 20% και οι μηνιαίες δόσεις δε θα είναι μικρότερες των  50,00 ευρώ.
Για οφειλή από 1.001,00 ευρώ έως 3.000,00 ευρώ: Προκαταβολή 25 % και οι μηνιαίες δόσεις δε θα είναι μικρότερες των  100,00 ευρώ.
Για οφειλή από 3.001,00 ευρώ έως 5.000,00 ευρώ: Προκαταβολή 30 % και οι μηνιαίες δόσεις δε θα είναι μικρότερες των  150,00 ευρώ.
Για οφειλή από 5.001,00 ευρώ έως 10.000,00 ευρώ: Προκαταβολή  30 % και οι μηνιαίες δόσεις δε θα είναι μικρότερες των 200,00 ευρώ.
Για οφειλή από 10.001,00 ευρώ και άνω: Προκαταβολή 35 % και οι μηνιαίες δόσεις δε θα είναι μικρότερες των  500,00 ευρώ.
Η απόφαση της νέας ρύθμισης οφειλών, όπως εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ και το Δημοτικό Συμβούλιο,  προβλέπει και την περίπτωση να υπάρχουν συμπολίτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην προκαταβολή ή στον αριθμό των δόσεων. Έτσι ορίζει τριμελή επιτροπή «η οποία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο μετά από σχετική απόφασή της, έχοντας ως μοναδικό κριτήριο την αποδεδειγμένα δυσχερή οικονομική κατάσταση εκάστου δημότη – και μετά από σχετική αίτηση αυτού – δύναται να απαλλάσσει τον αιτούντα από την υποχρέωση προκαταβολής  ή να μειώσει το ποσό αυτής ή να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων του διακανονισμού».
-Για την ισχύ του διακανονισμού θα πρέπει η εξόφληση των δόσεων να γίνεται πριν το τέλος του εκάστοτε μήνα που έχει ορισθεί ως ημερομηνία εξόφλησης.
-Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνεται εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.
-Απαραίτητη προϋπόθεση για νέους διακανονισμούς είναι η έγγραφη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.
Τέλος, με δεδομένο ότι για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μόλις λάβει την απόφαση έγκριση, η ΔΕΥΑΙ θα ενημερώσει με νέα ανακοίνωση της τους πολίτες και για την ημερομηνία έναρξης και για το χρονικό περιθώριο που θα έχουν  ώστε να προσέλθουν στην υπηρεσία για το διακανονισμό. 

 

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου