Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 04:21
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου 2016
Επικαιρότητα

Ρύθμιση στα δάνεια με πολιτική απόφαση

Off

Τη λήψη πολιτικής απόφασης που θα ρυθμίζει για ικανό χρονικό διάστημα τις δανειακές τους υποχρεώσεις ζητούν οι παραγωγικοί φορείς που πριν από μία δεκαετία έγιναν αποδέκτες της δανειοδότησης από την ΑΤΕ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Η προσπάθεια που έγινε τότε από την πολιτεία για να αντισταθμιστούν οι απώλειες σε οικονομικό επίπεδο εξαιτίας της «γρίπης των πτηνών» περιελάμβανε μεταξύ άλλων και τη χορήγηση των δανείων αυτών.
Μία δεκαετία μετά και ενώ πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν «κοκκινίσει», ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ με επιστολή του στους δανειολήπτες ζητά την εξόφληση όλου του ποσού εφάπαξ.
Ήδη, οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν είναι ισχυρές ενώ και σε τοπικό επίπεδο ο πρόεδρος του ΓΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης και ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χάρης Λιούρης έκαναν λόγο για παράλογες απαιτήσεις που έρχονται σε μία εποχή που το εισόδημα των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων συρρικνώνεται συνεχώς.
«Εδώ και χρόνια ζητούσαμε ενημέρωση και να ληφθούν αποφάσεις για την αποπληρωμή των δανείων, χωρίς ποτέ να δίνεται λύση. Τα περισσότερα από αυτά έγιναν «κόκκινα», όμως η λύση που προτείνει ο εκκαθαριστής δε μπορεί να εφαρμοστεί. Όπως και παλαιότερα έτσι και τώρα είμαστε θετικοί σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις και ζητάμε να ληφθεί πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Μπαλτογιάννης.
Λίγο αργότερα πρόσθεσε πως ένα στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως ο εκκαθαριστής έχει στην ατζέντα του δάνεια 6 δις ευρώ. Από αυτά 1,2 δισ.αφορούν στην αγροτική παραγωγή και περίπου 30 εκ. από αυτά είναι τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του δημοσίου και τα οποία ζητείται να επιστραφούν.
Από την πλευρά του ο κ. Λιούρης τόνισε ότι κανείς δεν είναι μπαταχτσής, όμως είναι αδιανόητο να υπάρχει αυτή η επιλεκτική μεταχείριση και να μην εφαρμόζονται μακροχρόνιες ρυθμίσεις από την ΑΤΕ για τα δάνεια των αγροτών, ενώ εφαρμόζονται για το σύνολο των υπόλοιπων δανείων. 
«Προφανώς σε συνδυασμό με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τις αυξήσεις των εφοδίων στο κόστος παραγωγής, γίνεται ακόμη δυσκολότερο το έργο για όποιον θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα. Κάποτε μιλούσαμε για κίνητρα, για να ασχοληθούν οι νέοι με την πρωτογενή παραγωγή και πλέον υπάρχουν μόνο αντικίνητρα», τόνισε ο κ. Λιούρης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου