Επικαιρότητα

Μία Γιορτή των Πουλιών στη Λίμνη

Off

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, προσκαλεί στην Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών – Eurobirdwatch 2016 που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου από τις 10:30 έως τις 14:00 στον εκθεσιακό χώρο  «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία). 
Η εκδήλωση με θέμα «Γιορτή Πουλιών: Προστατεύουμε τα μεταναστευτικά πουλιά και τους βιοτόπους τους», περιλαμβάνει θεατρική παράσταση "Η πουπουλένια Πριγκίπισσα" από την ομάδα εφήβων του ΔΗΠΕΘΕ, έκθεση ζωγραφικής από το διαγωνισμό για παιδιά "Ζωγράφισε το δικό σου μεταναστευτικό πουλί στο δύσκολο και μακρύ ταξίδι του", παιδικά εργαστήρια (μάσκες πουλιών, δραστηριότητες χειροτεχνίας-ζωγραφικής με θέμα τα πουλιά, κατασκευή μολυβοθήκης με θέμα τη βιοποικιλότητα), περιβαλλοντικά παιχνίδια (τροφική αλυσίδα, παιχνίδι γνώσεων για τα μεταναστευτικά πουλιά, η λίμνη επι-κεφαλής, διασχίζω τη Λίμνη), παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπιο και κυάλια, παρουσίαση για τη μετανάστευση. 
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (γνωστή και ως EuroΒirdwatch16), πραγματοποιείται διεθνώς το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου επιδιώκοντας τη διάδοση μηνυμάτων σχετικά με τη σημασία των περιοχών που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, των χώρων όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση, των μεταναστευτικών τους διαδρομών και την ανάγκη προστασίας τους. 
Η Κλιματική Αλλαγή, η αλλαγή στις χρήσεις γης, η λαθροθηρία και η απώλεια των βιοτόπων που έχουν ανάγκη για την επιβίωσή τους αποτελούν τις κύριες απειλές για τα μεταναστευτικά πουλιά.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εκδήλωση και 
του Φορέα Πίνδου
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου συμμετέχει για 7η συνεχή χρονιά, στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών, διοργανώνοντας για το σκοπό αυτό δύο εκδηλώσεις με στόχο να ευαισθητοποιηθούν μικροί και μεγάλοι για το πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.
Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου και θα περιλαμβάνει: 
• Παρουσίαση για την σημασία της χώρας μας στη μετανάστευση των πουλιών και την ορνιθοπανίδα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου 
• Παιδικό Εργαστήρι που φέτος θα περιέχει κατασκευές ταϊστρών για τα πουλιά
• Παράσταση κουκλοθεάτρου στο θεατράκι πίσω από το Κέντρο Πληροφόρησης με θέμα «Ο καημός του Βασιλιά» από το Σωκράτη Παππά και κατασκευή κούκλας
• Παρατήρηση πουλιών με ειδικό εξοπλισμό (τηλεσκόπια, κιάλια, οδηγούς αναγνώρισης) 
Η εκδήλωση η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, θα ξεκινήσει στις 10.00 και θα ολοκληρωθεί στις 14.00.
Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στην περιοχή των Γρεβενών, περιλαμβάνοντας παρουσίαση στους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Γρεβενών για την μετανάστευση και την ορνιθοπανίδα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και στη συνέχεια παρατήρηση πουλιών με ειδικό εξοπλισμό στο Άλσος Θεοδωρίδη στην πόλη των Γρεβενών.
Απώτερος σκοπός του Φορέα Διαχείρισης είναι, μέσω των συγκεκριμένων δράσεων, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία και το ευρύτερο κοινό για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και παράλληλα να αναδείξει την αξία και την ανάγκη προστασίας τοπικών βιοτόπων σημαντικών για τα μεταναστευτικά ή τα διαχειμάζοντα πουλιά.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων, στα τηλ. 2653022241, 2653022245, site: www.pindosnationalpark.gr.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου