Επικαιρότητα

Πράσινη κάρτα στο Γεωπάρκο Βίκου – Αώου

Off

Έναν μεγάλο Γολγοθά έχουν να ανέβουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια, τα μέλη της Επιτροπής Ανάδειξης και Διατήρησης του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου, μετά την «πράσινη κάρτα» που πήρε το Γεωπάρκο από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCΟ, στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Μεγ. Βρετανία και ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Η τελετή λήξης του συνεδρίου συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση της αξιολόγησης για τα 22 Γεωπάρκα στον πλανήτη, που εξετάστηκαν, με το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου να συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων, που απέσπασαν την «πράσινη» και όχι την «κίτρινη κάρτα», που συνοδεύεται από πολλές παρατηρήσεις, επισημάνσεις και υποχρεώσεις…
Η ανακοίνωση όπως είναι φυσικό, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από όλους όσοι εργάστηκαν και μόχθησαν τα τελευταία χρόνια αφενός για την ανακήρυξη του Γεωπάρκου και αφετέρου για την παραμονή του στον κατάλογο του Παγκόσμιου Δικτύου, αποκτώντας ένα ισχυρό «όνομα» στην παγκόσμια λίστα.
Στη Μεγ. Βρετανία και στο Παγκόσμιο Συνέδριο το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου εκπροσώπησε ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου από την Επιτροπή Ανάδειξης και Διατήρησης και από την Ήπειρος Α.Ε, που αναφέρθηκε στη σημασία που αποκτά για την περιοχή η απόκτηση της παγκόσμιας αυτής αναγνώρισης και της επικύρωσης από την επιτροπή αξιολόγησης της UNESCO.
«Ακόμη και το καλύτερα οργανωμένο Γεωπάρκο δεν μπορεί να μείνει ως έχει, αλλά πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται. Περιμένουμε την τελική αναφορά το Νοέμβριο ώστε να δούμε τι παρατηρήσεις υπάρχουν, όμως ο κεντρικός μας στόχος είναι η αναγνωρισιμότητα του Γεωπάρκου, και η ανάδειξη όχι μόνο των γεωλογικών και φυσικών σχηματισμών, αλλά και των πολιτιστικών μνημείων», ανέφερε αρχικά, για να σταθεί στη συνέχεια, στην ανάγκη να υπάρξει μία γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών.
«Τα χαρακτηριστικά του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου τα γνωρίζουμε όλοι, ότι είναι μοναδικά. Στη διαχείριση όμως βρίσκεται το ζήτημα και στην οικονομική ενίσχυση. Υπάρχουν Γεωπάρκα που λαμβάνουν τακτική εθνική χρηματοδότηση, υπάρχουν άλλα που έχουν εκατομμύρια επισκέπτες και τα έξοδά τους καλύπτονται από τα εισιτήρια. Κάποιος τρόπος θα πρέπει να βρεθεί κι εδώ για να κάνουμε τις συνθήκες ακόμη καλύτερες», σημείωσε ο κ. Χαρητάκης.
Ευχαριστίες
Εκ μέρους της Ήπειρος Α.Ε και της Επιτροπής Ανάδειξης και Διατήρησης του Γεωπάρκου η Γεωργία Κιτσάκη τόνισε, ότι η θετική αξιολόγηση δε σημαίνει, ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια μέχρι την επόμενη αξιολόγηση δεν πρέπει να γίνει τίποτε…
«Είναι τέσσερα δύσκολα χρόνια μπροστά μας με πολλή δουλειά και πολλές ευθύνες. Το Γεωπάρκο δεν είναι μία ιστορία που μένει στατική, αλλά εξελίσσεται διαρκώς και γι’ αυτό έχουμε χρέος να προσπαθήσουμε όλοι οι φορείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αμφότεροι εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες προς τα μέλη της Επιτροπής Ανάδειξης και Διατήρησης του Γεωπάρκου, αλλά και προς εκείνους τους εθελοντές, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό κατά τις ημέρες της αξιολόγησης από την αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Και στην Κίνα!
Στα αξιοσημείωτα του Παγκόσμιο Συνεδρίου η περίληψη του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου σε έναν χρηστικό οδηγό με αναφορά σε όλα τα Γεωπάρκα, που κυκλοφόρησε στην κινεζική και αγγλική γλώσσα, από ένα από τα πολλά Γεωπάρκα της Κίνας. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου