Ελλάδα

10 άνθρωποι την ημέρα χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο

Off

Τους 11.000 φτάνουν οι θάνατοι προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο από το 2013 έως και σήμερα, όπως του καταγράφει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες (https://greece.iom.int), από τις αρχές του 2016 έως και τις 2 Οκτωβρίου 320.533 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη εκ των οποίων οι 302.975 μέσω θαλάσσης και οι 17.558 μέσω χερσαίων συνόρων. 
Στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους μέχρι και την 1η Οκτωβρίου έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης 167.074 άτομα, στην Ιταλία 132.069 και στην Κύπρο 28. Πιο συγκεκριμένα, από τις 18 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου έφτασαν στην Ελλάδα 549 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου έφτασαν 779 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 42%. 
Όσον αφορά τις απώλειες, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους 3.502 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την Ευρώπη, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 οπότε και 2.926 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όπως σημειώνεται.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΔΟΜ http://missingmigrants.iom.int, τα τελευταία τρία χρόνια και μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούσα, 11.000 άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο θάλασσα. Με άλλα λόγια, τονίζεται, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων, 10 άνθρωποι την ημέρα χάνουν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την Ευρώπη. 
Χωρίς ταυτότητα
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χτες, περισσότερες από 1.000 σοροί προσφύγων στην Ελλάδα δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Η απουσία ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων για τους νεκρούς, αλλά και το μέγεθος των προσφυγικών ροών που έχει επιβαρύνει σημαντικά τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, δυσχεραίνουν την ταυτοποίηση νεκρών, μια διαδικασία σημαντική τόσο για νομικούς, όσο και για ανθρωπιστικούς λόγους.
Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), με θέμα «Ορθές πρακτικές ταυτοποίησης σορών αγνώστων στοιχείων, με έμφαση στη διαχείριση δεδομένων».

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου