Πολιτικό Ρεπορτάζ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ανοιχτό το θέμα της χάραξης του βόρειου τμήματος του Ε65 

Off

Στη συνάντηση εργασίας με θέμα τη χάραξη του βόρειου τμήματος του Ε65, από την Καλαμπάκα μέχρι την Εγνατία οδό, που έγινε την Παρασκευή στο Δημαρχείο Τρικάλων, μετείχε και ο Σταύρος Καλογιάννης, προσκεκλημένος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού και του Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσού, οι οποίοι ήταν οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης. 
Ο Σταύρος Καλογιάννης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρότασή του για το τμήμα Καλαμπάκα – Εγνατία οδός, με την οποία συντομεύεται η απόσταση κατά 28 χιλιόμετρα, σε σχέση με την προτεινόμενη από τον παραχωρησιούχο λύση. Ειδικότερα με την πρότασή του:
– Συντομεύεται η διαδρομή Καλαμπάκα – Ιωάννινα κατά 28 χλμ περίπου. Αντίστοιχα μειώνεται και η απόσταση μεταξύ των λιμένων Ηγουμενίτσας και Βόλου.
– Μειώνονται τα έξοδα μετακίνησης προσώπων και προϊόντων, λόγω μειωμένων καυσίμων, δαπανών συντήρησης, διοδίων.
– Διευκολύνονται τα μέγιστα όσοι θα κινούνται από ολόκληρη την Ήπειρο, την Κέρκυρα, καθώς και από Αλβανία και τον διάδρομο της Αδριατικής, προς Θεσσαλία – Αττική (και αντίστροφα), διότι μικραίνει σημαντικά η απόσταση.
– Δεν επηρεάζεται καθόλου η κίνηση από Δυτική Μακεδονία προς Θεσσαλία (και αντίστροφα), καθώς η αύξηση του μήκους αυτής της διαδρομής είναι αμελητέα, μόλις 6-7 χλμ.
– Δεν επέρχονται ουσιαστικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η χάραξη παρακάμπτει ευαίσθητες οικολογικά περιοχές (περιοχή αρκούδας), ενώ λόγω μικρότερου μήκους είναι μικρότερες οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.
-Το εκτιμώμενο κόστος της δεν ξεπερνάει το αντίστοιχο της χάραξης του παραχωρησιούχου.
«Δεδομένου ότι το τμήμα Καλαμπάκα – Εγνατία οδός:
– δεν έχει ακόμα καμία αδειοδότηση (περιβαλλοντική, κλπ) 
– είναι εκτός σύμβασης παραχώρησης (κυρίως λόγω των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας από συλλόγους και Δήμους των Γρεβενών, οι οποίοι όμως απέσυραν τις προσφυγές τους λίγες ημέρες πριν αυτές εκδικαστούν!),
-δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση,
είναι προφανές ότι το Υπουργείο έχει το χρόνο να αξιολογήσει τις προτάσεις και να αποφασίσει τη βέλτιστη», σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Καλογιάννης.

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου