Επικαιρότητα

Η Κόνιτσα έκανε πάλι το καθήκον της

Off

Ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού έστειλε για μία ακόμα φορά η ακριτική Κόνιτσα, ανοίγοντας τις πόρτες των σχολείων της για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Ίσως να έπρεπε να είναι αυτονόητη αυτή η στάση για κάθε πολιτισμένη κοινωνία, είδαμε όμως το τελευταίο διάστημα με τα «λουκέτα» και τις ξενοφοβικές ανακοινώσεις ανά την επικράτεια, ότι έστω και σε μειοψηφικές περιπτώσεις δεν είναι αυτονόητο ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να φροντίσει για την εκπαίδευση των παιδιών που ζουν σε κέντρα φιλοξενίας.
Με μία συγκινητική γιορτή οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας υποδέχτηκαν τα 30 περίπου προσφυγόπουλα που με έτοιμες τις τσάντες και χαμόγελο πέρασαν το κατώφλι του σχολείου για να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από χτες σε όλη τη χώρα.
Παρόντες στην εκδήλωση οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών αλλά και των θεσμικών οργάνων της εκπαίδευσης.
Τα παιδιά του σχολείου αλλά και τα προσφυγόπουλα τραγούδησαν στη γλώσσα τους στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα και χόρεψαν πιάνοντας το χέρι το ένα του άλλου ενώ ακολούθησε μια παράσταση με κλόουν.
Η υπεύθυνη του Κέντρου Πρόνοιας Παιδιού που φιλοξενεί και τους πρόσφυγες από τον Μάρτιο Κατερίνα Μιτοπούλου σημείωσε σε δηλώσεις της: «Είναι μια σημαντική μέρα για εμάς και είμαστε συγκινημένοι. Ξεκινάμε τα απογευματινά μαθήματα που περιλαμβάνουν ελληνικά, ξένη γλώσσα και άλλες ειδικότητες. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτός της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς» ενώ χαρακτήρισε την Κόνιτσα «Λαμπερό παράδειγμα για όλη την επικράτεια».
Από τη μεριά της η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού εξήγησε πως αυτό που γίνεται είναι μια αυτονόητη διαδικασία για όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη: «Τι πιο φυσιολογικό από το να πάνε τα παιδιά σχολείο;» είπε σημειώνοντας ότι όλα κύλησαν ομαλά τόσο στο δημοτικό όσο και στο γυμνάσιο που ξεκίνησαν επίσης μαθήματα 16 μαθητές πρόσφυγες, οι οποίοι και συνεχίσουν τις σπουδές τους σε δύο τμήματα.
Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Γρήγορης Τζίμας καλωσόρισε τα παιδιά και στάθηκε στην αναγκαιότητα να λάβουν την εκπαίδευση που τους αξίζει τονίζοντας ότι θα δοθεί βαρύτητα στην σύνδεση των δυο πολιτισμών του ελληνικού και του συριακού. «Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Είναι ένα σχολείο ανοικτό στη κοινωνία και ανοικτό σε αυτά τα παιδιά. Γίνεται πραγματικότητα το πρότζεκτ του υπουργείου με ένα καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα» είπε. 
Ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου αναφέρθηκε στην σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε, τόσο η δημοτική αρχή όσο και το σύνολο των παρατάξεων του Δήμου και κυρίως η τοπική κοινωνία, τους πρόσφυγες.
Τέλος, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Λάζαρος Κωστανάσιος καλωσόρισε τα παιδιά και υποσχέθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την εκπαίδευση των παιδιών. 

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου