Επικαιρότητα

Στο «κόκκινο» η αγωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Off

Μπορεί ο αριθμός των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας να μην έχει φτάσει στο «κόκκινο», το κόκκινο χτυπάει όμως η αγωνία πολλών ιδιοκτητών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους και έχουν υποθηκεύσει το σπίτι τους. Κι αυτό γιατί εντείνονται οι διεργασίες ώστε να προχωρήσει η ανάληψη δανείων από εταιρίες, ενώ παράλληλα, όλο και περισσότερα νοικοκυριά φορτώνονται σταδιακά με χρέη λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Το κλίμα δηλαδή και η διαμορφούμενη κατάσταση μέσα στην κοινωνία είναι που πυροδοτεί και την ένταση γύρω από την προστασία της πρώτης κατοικίας, δημιουργώντας παράλληλα νέους κύκλους πολιτικής αντιπαράθεσης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, χτες έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση προωθεί το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο (φόρους κα), τουλάχιστον έως το τέλος του 2017.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» θα προβλέπεται σε τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα με στόχο να εναρμονισθεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το δημόσιο με αυτήν που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.
Το σχέδιο έχει ως πιλότο τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προ τις τράπεζες.
Αυτά προβλέπουν προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, όριο που προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Επίσης ισχύει και εισοδηματικό όριο το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά.

Να προστατευθεί
Την άμεση νομοθετική παρέμβαση για την προστασία της α' κατοικίας των οικονομικά αδύναμων από πλειστηριασμούς ζήτησε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τονίζοντας ότι «οι δανειστές, που σιωπούν εκκωφαντικά για το συγκεκριμένο θέμα, οφείλουν να συναινέσουν».
Σε παρέμβασή του για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ακόμη και πρώτων κατοικιών, ο πρόεδρος του ΟΕΕ τονίζει ότι «στο σημείο, που βρίσκεται η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, είναι ανεπίτρεπτο και τουλάχιστον κυνικό το να συζητάμε για πλειστηριασμούς ακινήτων, ακόμα και πρώτης κατοικίας, για οφειλές σε τράπεζες ή και στο Δημόσιο».
«Απαιτείται άμεσα νομοθετική παρέμβαση, που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία όσων έχουν πραγματικά χαμηλά εισοδήματα, και, ταυτόχρονα, δεν θα αποτελέσει δίχτυ προστασίας για τους έχοντες, αλλά κατ΄ επάγγελμα κακοπληρωτές» προσθέτει.
Η κυβέρνηση να θέσει όρια για  την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ζήτησαν και οι συμβολαιογράφοι σε συνέντευξη Τύπου.
Όπως τόνισαν οι συμβολαιογράφοι που χτες απείχαν από τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών- κάτι που έγινε και στα Ιωάννινα-, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα λάβουν τις αποφάσεις και θα  καθορίσουν το πλαίσιο των αντιδράσεων τους.
Σημείωσαν, ότι όπως διαφαίνεται  θα υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας των πλειστηριασμών και επισήμαναν ότι μέχρι 16 Φεβρουαρίου 2016 μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών εκκρεμούσαν 40.000 διαταγές πληρωμών, πολλές από τις οποίες συνδέονται άμεσα με πλειστηριασμούς ακινήτων και αγροτεμαχίων.

Το υπουργείο
Διευκρινίσεις δόθηκαν και από το υπουργείο Οικονομικών που σημειώνει ότι τα περί έξαρσης των πλειστηριασμών είναι παραπλανητικά και όπως προκύπτει από στοιχεία των τελευταίων ετών ήδη πριν την κρίση πραγματοποιούνταν ετησίως πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί. Άρα δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που προέκυψε τα τελευταία χρόνια, πολύ δε περισσότερο την τελευταία διετία.
Αντιθέτως, σημειώνεται από τις αρχές του 2015 έπαψαν να γίνονται πλειστηριασμοί, μέχρι να διαμορφωθεί το απαραίτητο προστατευτικό πλαίσιο. Αφού αυτό διαμορφώθηκε, η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων είχε ως αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί όλες οι υποθέσεις στο τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Τονίζεται ακόμα: Με νόμο που φέρνουμε άμεσα στη Βουλή δημιουργούμε μηχανισμό ρύθμισης χρεών σε εμπόρους και επιχειρηματίες. Πλειστηριασμοί λόγω εμπορικών χρεών γίνονταν ανέκαθεν λόγω του πτωχευτικού κώδικα, άρα έμποροι και επιχειρηματίες δεν εμπίπτουν στην προστασία από πλειστηριασμούς. Εμείς, αφενός εντάξαμε τη συγκεκριμένη ομάδα στην προστασία από μεταβίβαση δανείων πρώτης κατοικίας στη δευτερογενή αγορά δανείων, αφετέρου φέρνουμε άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο, που προβλέπει νέο μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Πολιτική αντιπαράθεση
Στο πολιτικό πεδίο, σε συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, σημείωσε ότι «γύρω από το θέμα των πλειστηριασμών, εκτυλίσσεται μία επιχείρηση λάσπης και τρομολαγνείας». «Πλειστηριασμοί γίνονταν πάντα. Για παράδειγμα το 2008 έγιναν 43.000 και το 2009 έγιναν 52.000. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, δεν έγιναν ούτε γίνονται. Έχουμε προστατεύσει την πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (νόμος Κατσέλη) και διευρύναμε τον μηχανισμό για αντίστοιχη ρύθμιση σε επιχειρηματίες και εμπόρους. Η προστασία  για τα 2/3 των νοικοκυριών είναι πλήρης. Γίνονται περαιτέρω κινήσεις για την αναδιάρθρωση των δανείων. Τα δάνεια πρώτης κατοικίας δεν πωλούνται σε funds» ήταν μερικά από τα σημεία των δηλώσεων της κ. Γεροβασίλη.
Η Νέα Δημοκρατία όμως τόνισε σε ανακοίνωσή της:
«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρίσκεται αντιμέτωπη με το αδιέξοδο των πλειστηριασμών που η ίδια δημιούργησε. Για οφειλές ακόμη και για 500 ευρώ προς το Δημόσιο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις απειλούνται, πρώτη φορά, να χάσουν τα ακίνητά τους! Και η Κυβέρνηση τι κάνει; Μια ημέρα πριν το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – προφανώς για να περιορίσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις – υπόσχεται ότι "θα" φέρει νομοθετική ρύθμιση για να προστατέψει την πρώτη κατοικία από οφειλές προς το Δημόσιο… Το "υπόσχεται" σήμερα για να το ξεχάσει τη Δευτέρα…
Για να απαντήσει το Γραφείο του Πρωθυπουργού: «Όλος αυτός ο πανικός της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται στην σημερινή απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και στα επιχειρηματικά δάνεια, με δεδομένο ότι η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έως 280.000 ευρώ προστατεύεται ήδη σε συντριπτικό ποσοστό από το Δεκέμβριο του 2015. Θα έπρεπε να ντρέπονται. Γιατί είναι αυτοί που με το ιστορικό «email Χαρδούβελη» είχαν δεσμευτεί για πλήρη άρση κάθε προστασίας από πλειστηριασμούς, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες. Είναι αυτοί που όταν η κυβέρνηση υπερασπιζόταν κόκκινες γραμμές στο ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τραβούσαν ύπουλα το χαλί, πιέζοντας «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση» για να επωφεληθούν από τις ενδεχόμενες αντιδράσεις».

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου