Χωρίς κατηγορία

Όταν η Αστυνομία κάνει το πρώτο βήμα προς τον πολίτη

Off

Αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών έχουν γίνει οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες που από τον Μάιο του 2015 λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία και στην Ήπειρο.
Η επιτυχία αυτή άλλωστε και το καθολικό αίτημα για ενίσχυση της δράσης των ΚΑΜ αποτέλεσε την αιτία για την δημιουργία μίας δεύτερης Κινητής Μονάδας στα Ιωάννινα, ενώ συνολικά στην Ήπειρο λειτουργούν πέντε ξεχωριστές μονάδες.
Από την πρώτη στιγμή ο στόχος λειτουργίας των ΚΑΜ ήταν η διαμόρφωση μίας νέας αστυνομικής πραγματικότητας, με την αστυνομία να επισκέπτεται τον πολίτη, χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση του πολίτη από απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.
Ήδη τα στοιχεία από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού των ΚΑΜ στην Ήπειρο είναι ενδεικτικά και της επιτυχίας, αλλά και της αναγκαιότητας που υπήρχε, καθώς καλύφθηκε ένα μεγάλο κενό στην αστυνόμευση, κάτι που παραδέχονται και τα μέλη των τοπικών κοινωνιών.
Όπως προκύπτει από την αποτίμηση του θεσμού, κατά την εφαρμογή του προγράμματος των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στους Νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.295 δρομολόγια και ήρθαν σε επαφή με τους αστυνομικούς των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων περίπου 6.000 άτομα και (560) εκπρόσωποι διάφορων Φορέων. 
Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων από τον Απρίλιο του 2015 και στη συνέχεια με τη δεύτερη ΚΑΜ από τον Μάιο του 2016 έχουν πραγματοποιηθεί 500 δρομολόγια και απευθύνθηκαν στις μονάδες 2.200 πολίτες και 120 εκπρόσωποι φορέων.
Για μια εξαιρετικά πετυχημένη δράση και δομή της Ελληνικής Αστυνομίας έκανε λόγο ο Διευθυντής Αστυνομίας Ιωαννίνων, Ι. Βασιλάκος τονίζοντας πως η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελούν στόχους αιχμής για την Αστυνομία.
Ένα από τα δρομολόγια των ΚΑΜ πραγματοποιήθηκε χθες σε χωριά του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, με κατάληξη τα Πλαίσια, όπου όπως συμβαίνει σε εβδομαδιαία βάση οι λιγοστοί κάτοικοι περιμένουν τους αστυνομικούς, έστω για να ανταλλάξουν λίγες κουβέντες.
«Οι κάτοικοι των περιοχών γνωρίζουν τους αστυνομικούς με τα μικρά τους ονόματα, έχουν τα τηλέφωνά τους για ό,τι χρειαστεί και ξέρουν πως εάν απαιτηθεί, θα τους έχουν δίπλα. Σε συνεργασία με τα τοπικά τμήματα και ειδικές υπηρεσίες όπως είναι η Δίωξη, η ΟΠΚΕ, η Ομάδα Αστυνόμευσης Ασφάλειας και άλλες λειτουργούν αποτρεπτικά στο οργανωμένο έγκλημα», τόνισε ο κ. Βασιλάκος.

Η φιλοσοφία των ΚΑΜ
Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα αποτελείται από ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα που στελεχώνεται από τρεις ένστολους αστυνομικούς (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), οι οποίοι ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών και κατ’ επέκταση την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. 
Ειδικότερα, η φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους, βασίζονται στη διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας, όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη, ενώ παράλληλα πρόκειται για μια συμπληρωματική – εναλλακτική αναβάθμιση του αστυνομικού έργου, μέσα από ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνόμευσης, το οποίο αποδεικνύει την έμπρακτη αστυνομική παρουσία σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές.
Οι αστυνομικοί των Κ.Α.Μ. επικοινωνούν προσωπικά με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, διεκπεραιώνουν θέματα διοικητικής φύσεως (όπως γνήσια υπογραφής, αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες, μηνύσεις κτλ.) και παρέχουν πληροφορίες γενικότερου αστυνομικού ενδιαφέροντος και υποστήριξη για ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους (δικαιολογητικά για την έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αδειών κατοχής όπλων, ζητήματα εφαρμογής της νομοθεσίας κλπ). 
Επίσης, διευθετούν διαφορές μεταξύ των κατοίκων των περιοχών, δίνουν οδηγίες και συμβουλές ευρύτερου αστυνομικού ενδιαφέροντος, για την πρόληψη έκνομων ενεργειών σε βάρος τους (πρόληψη από κλοπές και απάτες, πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων) και παρέχουν συνδρομή – βοήθεια σε ηλικιωμένους κατοίκους.
Τα ακριβή δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων γνωστοποιούνται, σε εβδομαδιαία βάση, στους δημοσιογράφους της Περιφέρειας μας και στους τοπικούς δήμους και δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να πληροφορηθούν για την παρουσία των Κ.Α.Μ. στη περιοχή τους. 
Παράλληλα, τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www. hellenicpolice.gr ) ενώ οι πολίτες μπορούν να πληροφορούνται και για την παρουσία των Κ.Α.Μ. στην περιοχή τους, απευθυνόμενοι τηλεφωνικά στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου