Επικαιρότητα

Αλλαγή κλίματος στη φιλοξενία των προσφύγων

Off

Θέμα χρόνου είναι όπως φαίνεται η άφιξη εκατοντάδων προσφύγων που παραμένουν το τελευταίο διάστημα εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου και πρόκειται να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.
Από τη νέα κατανομή δεν πρόκειται να απουσιάσουν και τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων στα Ιωάννινα, στα οποία βελτιώνονται οι υποδομές, ενώ έστω με αργούς ρυθμούς, αποσυμφορούνται από τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων των προηγούμενων μηνών.
Χωρίς τίποτε σχετικό να έχει ανακοινωθεί, η παρουσία περίπου 10.000 προσφύγων στα νησιά έχει κινητοποιήσει εκ νέου το μηχανισμό που αναζητά τρόπους και χώρους εγκατάστασης αν είναι εφικτό σε στεγασμένες δομές ή οπουδήποτε αλλού.
Ο χώρος στον Κατσικά από τον Μάρτιο που υποδέχθηκε τους πρώτους πρόσφυγες μέχρι σήμερα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κρίνεται απολύτως κατάλληλος, για τη φιλοξενία και άλλων ατόμων.
Από την Τρίτη όμως, άρχισαν να φτάνουν στον Κατσικά δεκάδες κοντέινερ, 18 τ.μ. το καθένα, με ενσωματωμένο κλιματισμό στα οποία θα μεταφερθούν οι οικογένειες των προσφύγων που διαμένουν στο κέντρο.
Συνολικά, όπως ανακοίνωσε ο συντονιστής του Κέντρου Φ. Φίλιος πρόκειται να εγκατασταθούν 99 κοντέινερ, με τον αριθμό όμως των προσφύγων που διαμένουν σήμερα στον Κατσικά να μην ξεπερνά τους 370.
Ο αριθμός αυτός θα μειωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες αφού 150 άτομα θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και ενδεχομένως να μειωθεί κι άλλο εάν λειτουργήσει το πρόγραμμα της επανεγκατάστασης σε κέντρα της Πάτρας και των Γρεβενών, κάτι που σημαίνει ότι οι διαμένοντες θα είναι λιγότεροι από 200.
Αυτό σημαίνει, ότι θα δημιουργηθούν κενές θέσεις και στον Κατσικά, αλλά και στο Τσεπέλοβο, όπου έχει επίσης μειωθεί ο αριθμός. Σε συνδυασμό με το ότι το σχέδιο αξιοποίησης της Παιδόπολης δεν έχει εγκαταλειφθεί αλλά υλοποιείται, για τη φιλοξενία 300 περίπου ατόμων είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες αφίξεις προσφύγων στην περιοχή.
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για κάτι τέτοιο. Είναι λογικός ο συνειρμός όμως ότι θα έρθουν κάποια στιγμή και άλλοι πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου», τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Φ. Φίλιος.

Επαναληπτικός 
εμβολιασμός – εκπαίδευση
Το κλίμα στο Κέντρο Προσφύγων στον Κατσικά έχει βελτιωθεί προς το καλύτερο, έχουν ηρεμήσει τα πράγματα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αφού προς αυτή την κατεύθυνση έχει λειτουργήσει και η άφιξη των κοντέινερ. 
Τις αμέσως επόμενες ημέρες όπως τόνισε ο κ. Φίλιος θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση του εμβολιασμού των προσφυγόπουλων, αλλά και ο αντιγριππικός εμβολιασμός, ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σαφής ενημέρωση για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου