Επικαιρότητα

Στα «βαθιά» η δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη

Off

Με τις καταθέσεις των γονέων του Βαγγέλη Γιακουμάκη και ενός εκ των σπουδαστών της Γαλακτοκομικής, που ήταν γνώστης της δύσκολης κατάστασης που βίωνε ο 20χρονος σπουδαστής από την «παρέα των Κρητικών» και που ενημέρωσε τη διοίκηση, ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων.
Η έναρξη του πρώτου σκέλους της πολύκροτης υπόθεσης, που είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει αρκετούς μήνες, αφού θα ακολουθήσει και η δεύτερη δίκη σε εύλογο χρονικό διάστημα, μόλις ολοκληρωθεί το στάδιο της κύριας ανάκρισης, προκάλεσε ήδη από την πρώτη ημέρα εύλογες εντυπώσεις και αίσθηση.
Τα όσα ακούστηκαν από τους μάρτυρες που κατέθεσαν για τα γεγονότα που πληροφορήθηκαν οι ίδιοι, ότι έλαβαν χώρα στη σχολή τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο έτος των σπουδών του 20χρονου σπουδαστή, επιβεβαιώνουν αν μη τι άλλο, τις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης.
Ως ιδιαίτερης και ουσιώδους σημασίας κρίνεται η κατάθεση του Ν.Δ., σπουδαστή της Σχολής, ο οποίος είχε πληροφορηθεί αρχικά τα όσα περνούσε ο Β. Γιακουμάκης και ενημέρωσε τόσο την υπεύθυνη λειτουργίας της Εστίας όσο και τον διευθυντή.
Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας επισημάνθηκε από τον ίδιο ότι κάποιες μικρές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή δωματίου στην Εστία για τον 20χρονο, βοήθησαν προσωρινά στην καθημερινότητά του, στην πράξη όμως αποδείχθηκε ότι τα προβλήματα παρέμεναν υπαρκτά.
Ο μάρτυρας ήταν καταπέλτης για την «παρέα των Κρητικών» μία ομάδα πέντε ατόμων, που όπως είπε χαρακτηριστικά «τους ενοχλούσε, ότι ο χαρακτήρας του Βαγγέλη δεν ταίριαζε σε Κρητικό, όπως ήταν αυτοί…».
Αναφορικά με τις ευθύνες της διεύθυνσης της Σχολής ο μάρτυρας υποστήριξε πως όσα γινόταν σε βάρος του 20χρονου ξεπερνούσαν το αστείο και άγγιζαν τα όρια των βασανισμών. «Ο Βαγγέλης δεν έλεγε σε κανέναν τι περνούσε, όμως μπορούσε οποιοσδήποτε να καταλάβει ότι κάτι γινόταν από τη θλίψη στα μάτια του», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του ότι ο ίδιος επέστρεψε από τη Βραζιλία όπου εργαζόταν, για λόγους συνείδησης, και για να βοηθήσει στην αποκάλυψη όσων πραγματικά γινόταν σε βάρος του νεαρού Γιακουμάκη.
Αρκετή ώρα αφιερώθηκε στην κατάθεση του μάρτυρα και στις πολιτικές παρεμβάσεις, που όπως υποστήριξε ο ίδιος τις είχε αναφέρει και επιβεβαιώσει ο διευθυντής της Σχολής.
«Από τα λεγόμενά του, όταν μιλήσαμε μετά τον εντοπισμό του Βαγγέλη μου είπε ότι υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις που παρείχαν ασφάλεια σε εκείνους που έκαναν άνομες πράξεις», αναφέροντας το όνομα του κ. Μαρκογιαννάκη, με την επισήμανση ότι η παρέμβαση δεν είχε να κάνει με όσα γινόταν σε βάρος του 20χρονου σπουδαστή, αλλά με άλλα γεγονότα, επίσης από σπουδαστές από την Κρήτη.

Οι γονείς του Β. Γιακουμάκη
Πρώτη στην ακροαματική διαδικασία μίλησε η μητέρα του αδικοχαμένου νεαρού, η Μαρία Φρονιμάκη που υποστήριξε ότι ελάχιστα πράγματα γνώριζε η οικογένεια από το παιδί της για όσα περνούσε στη Σχολή, όμως τα περισσότερα άρχισαν να τα μαθαίνουν μετά την εξαφάνισή του και τα πιο τραγικά, μετά τον εντοπισμό του.
Με τρεμάμενη φωνή τόνισε πως αρκετές φορές ο γιος της είχε πει ότι κάνουν αστεία με τους άλλους σπουδαστές, και είχε εκμυστηρευθεί και περιστατικά άσκησης βίας σε βάρος του.
«Τον έστειλα να γίνει τυροκόμος και μου τον φέραν σε ένα κουτί», τόνισε ο πατέρας του 20χρονου σπουδαστή, Ανδρέας Γιακουμάκης, τονίζοντας πως ο ίδιος ελάχιστα πράγματα γνώριζε για το τι γινόταν στη Σχολή, ζητώντας δικαίωση και την παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν ευθύνη γι’ αυτά. 

«Ανοίγουν τα στόματα»
Αμέσως μετά το τέλος της πρώτης ημέρας εκδίκασης της υπόθεσης, την ικανοποίησή τους για την έναρξη της διαδικασίας αλλά και για το ότι ανοίγουν τα στόματα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, εξέφρασαν οι ιδιωτικοί ερευνητές Γ. Τσούκαλης και Φ. Βρόσγος.
Από την πλευρά του ο συνήγορος της οικογένειας Γιακουμάκη Δημ. Μπούκας, αλλά και ο κ. Τσούκαλης στάθηκαν στην κατάθεση του πρώην σπουδαστή, που ήταν ουσιώδης, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές της υπόθεσης.

Η υπεράσπιση Μαρκογιαννάκη
Για τον πελάτη του, πρώην υπουργό και βουλευτή Χρ. Μαρκογιαννάκη, μίλησε ο συνήγορός του Κων. Τζούμας τονίζοντας πως ήδη από την πρώτη μέρα των καταθέσεων επιβεβαιώθηκε ότι η εμπλοκή του πελάτη του στην υπόθεση δεν σχετίζεται με όσα περνούσε ο 20χρονος, αλλά με το ότι παρενέβη, ζητώντας επιεικέστερη μεταχείριση από την διεύθυνση της Σχολής για τρεις σπουδαστές, που είχαν τιμωρηθεί για αναγραφή συνθημάτων και ζημιές στους τοίχους.

Χωρίς Πολιτική Αγωγή
Το δικαστήριο στο μεταξύ αποφάσισε να αποβάλλει την Πολιτική Αγωγή από την εκδίκαση και συγκεκριμένα δεν αποδέχθηκε την παράσταση Πολιτικής Αγωγής από τον Οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα και την οικογένεια Γιακουμάκη.
«Δυστυχώς έτσι είναι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, αλλά όπως και άλλα πράγματα, θα πρέπει και αυτό να αλλάξει, όπως έγινε με το νέο νόμο για την ενδοσχολική βία. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον τρίτο όταν αδικείται από κάποιον δημόσιο υπάλληλο να διεκδικεί το δίκιο του και να έχει δυνατότητα παρέμβασης με παράσταση Πολιτικής Αγωγής στα δικαστήρια», τόνισε ο κ. Μπούκας.

Συνέχεια της Δευτέρα
Η δίκη διακόπηκε για την προσεχή Δευτέρα όπου θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις άλλων μαρτύρων.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ