Επικαιρότητα

Με το βλέμμα στα βουνά της νίκης

Off

Στο Μνημείο του Μαχητή, που στέκει όρθιο και περήφανο, στα βουνά του Καλπακίου, εκεί που ο ελληνικός στρατός, ύψωσε ένα αδιαπέραστο αμυντικό τείχος στην προέλαση των ιταλικών δυνάμεων το 1940, ξεκινώντας από εκεί στις αρχές Νοεμβρίου την προέλασή του, απελευθερώνοντας τη Βόρ. Ήπειρο, ζωντάνεψαν και πάλι οι μνήμες από το περίλαμπρο και ηρωικό Έπος των ελλήνων. 
Των ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών, των πεινασμένων και ρακένδυτων παιδιών, που ανταποκρίθηκαν σε μία ιστορική εθνική πρόκληση, στην ιταλική επίθεση και αντιστάθηκαν στο φασιστικό και ναζιστικό τέρας που εξαπλωνόταν σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
Εκείνα τα αμούστακα παιδιά, υπό τις οδηγίες άξιων στρατιωτικών, που κανείς τους δε γεννήθηκε για να πολεμήσει, αλλά που δίδαξαν πως κερδίζονται οι μάχες και οι πόλεμοι, κάπου στέκονταν στους γύρω λόφους του Καλπακίου, το απόγευμα της Πέμπτης, όπου στο Μνημείο του Μαχητή συγκεντρώθηκε και εφέτος πλήθος κόσμου για να τιμήσει τη μνήμη τους…
Την μνήμη εκείνων που νίκησαν και επέστρεψαν αρτιμελείς… Εκείνων που νίκησαν και επέστρεψαν νεκροί ή σακατεμένοι… Αλλά και εκείνων που δε γύρισαν ποτέ στο σπίτι τους, και παραμένουν μέχρι και σήμερα ξεχασμένοι, παρατημένοι σε διάφορα σημεία της γειτονικής Αλβανίας.
Στο Καλπάκι, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης αναφέρθηκε στην πρωτοφανή δύναμη και ψυχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, το αδάμαστο φρόνημά του και την τεράστια συνεισφορά του λαού της περιοχής στον πόλεμο.
Επανέλαβε ακόμη το διαχρονικό και δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ώστε επίκεντρο του εθνικού εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου να είναι το Καλπάκι και τα Ιωάννινα.
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Νικόλαος Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό των γεγονότων, αλλά και στους συμβολισμούς τους, που εξακολουθούν να είναι επίκαιροι και σήμερα.
Ακολούθησε η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου με τη συμμετοχή στρατιωτών της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου