Επικαιρότητα

Στο επίκεντρο της εξωστρέφειας η αρχαία Δωδώνη

Off

Ως μία από τις καλύτερες πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, που ενισχύουν το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, με την αρχαία Δωδώνη φυσικά να βρίσκεται στο επίκεντρο αντιμετωπίζουν οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς την έκθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μουσείο τα Ακρόπολης και αναφέρεται στο αρχαιότερο Μαντείο του κόσμου. Η ανάδειξη και προβολή της αρχαίας Δωδώνης σε ένα από τα κορυφαία Μουσεία του κόσμου, μπροστά στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών ενισχύει την αναγνωρισιμότητα του χώρου, με τους επισκέπτες να γίνονται εν δυνάμει οι καλύτεροι πρεσβευτές του στον κόσμο. 
Ο δήμος Δωδώνης σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρ. Ντακαλέτση στηρίζει και ενισχύει όλες τις δράσεις εξωστρέφειας, ωστόσο αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο στην παρούσα χρονική στιγμή είναι η διεκδίκηση της ιδέας για την ίδρυση ενός Μουσείου στη Δωδώνη, με εκθέματα, τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στις ανασκαφές στη Δωδώνη και κοσμούν είτε άλλα Μουσεία ανά τον κόσμο είτε βρίσκονται στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου. Επειδή το ζήτημα αυτό όμως, είναι έτσι κι αλλιώς πολύπλοκο και επειδή η ικανοποίηση του αιτήματος αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, ο δήμος Δωδώνης προωθεί σε συνεργασία με το δήμο Φοινίκης από τη γειτονική Αλβανία την πρόταση δημιουργίας ενός Μουσείου εικονικής πραγματικότητας. «Ελπίζουμε αυτό το Μουσείο να αποτελέσει την απαρχή της ευαισθητοποίησης των φορέων για την επικαιροποίηση του διαχρονικού αιτήματος της περιοχής μας για το Μουσείο με τα εκθέματα της Δωδώνης, στον φυσικό τους χώρο», τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης. 
Από την πλευρά του ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κ. Σουέρεφ δείχνοντας περισσότερο συγκρατημένος ως προς το αίτημα του δήμου, τόνισε, ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που υπάρχουν στους δανεισμούς και αντιδανεισμούς των αρχαιοτήτων, η λειτουργία ενός τέτοιου Μουσείου μοιάζει σήμερα με ουτοπία.
«Φυσικά θα ήταν ευχής έργον, όμως οι συνθήκες που ισχύουν για το δανεισμό και αντιδανεισμό των αρχαιοτήτων δεν είναι τόσο εύκολες. Αντιθέτως, πιστεύουμε κι εμείς, ότι το Μουσείο εικονικής πραγματικότητας μπορεί να βοηθήσει, σε συνδυασμό με νέο υλικό που έχει προκύψει και αξιοποιείται αυτή την περίοδο στην έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου